Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαρίτσης: 8 δισ. στην αγορά το 2016 από ευρωπαϊκούς πόρους

Χαρίτσης: 8 δισ. στην αγορά το 2016 από ευρωπαϊκούς πόρους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Χαρίτσης, ΕΣΠΑ,

Περίπου 8 δισ. ευρώ ρευστότητα έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση να εισρεύσουν φέτος στην ελληνική οικονομία, από ευρωπαϊκούς πόρους.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αξία».

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς εργαζόμαστε ώστε να αναστρέψουμε το κλίμα αποεπένδυσης που προκάλεσαν οι πολιτικές διαρκούς λιτότητας τα τελευταία χρόνια. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι αυξημένες κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι και ανέρχονται στα 6,75 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 δισ. αφορούν στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και τα 750 εκατ. στο εθνικό. Υπολογίζουμε να διοχετευτούν επιπλέον 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κλπ».

Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι το ποσό των χρημάτων που θα εισρεύσει φέτος δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ΠΔΕ και τους ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά κυρίως από τη γενικότερη δυναμική που θα επιδείξει η οικονομία το 2016, «η οποία, όπως είπε, ήδη δείχνει σημάδια αναχαίτισης των ισχυρών υφεσιακών πιέσεων».

Ο υφυπουργός συμπλήρωσε ότι το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εκτός γενικότερου οικονομικού πλαισίου. «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήδη πραγματοποιήθηκε, οι διαπραγματεύσεις και οι ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος, ώστε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να έχει τα προσδοκώμενα οφέλη».

Σχετικά άρθρα