Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε ποιους μπαίνει… βασικός μέτοχος η Εφορία

Σε ποιους μπαίνει… βασικός μέτοχος η Εφορία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφορία, Τρόικα, Φορολογία,

«Βαρύ λογαριασμό» για χιλιάδες φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει η Εφορία, η οποία από του χρόνου καθίσταται κάτι παραπάνω από «βασικός μέτοχος» στα κέρδη για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.

Ενα από τα πολλά σχέδια για τη νέα φορολογική κλίμακα που παρουσίασε η κυβέρνηση χθες στους θεσμούς προβλέπει την επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% για 47.000 φορολογούμενους (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες ακόμη και εισοδηματίες) που «κατοικούν» στα ρετιρέ της.

Σήμερα, οι εν λόγω υπόχρεοι φορολογούνται με συντελεστή 42% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ, ενώ ο φόρος που πληρώνουν γι’ αυτό το ύψος του εισοδήματος φτάνει στα 10.940 ευρώ.

Με αυτό το δεδομένο, το… φορο-σοκ για τους έχοντες θα είναι πολύ μεγάλο, αφού η πρόταση που κρατά στα χέρια της η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και η υπόλοιπη παρέα των θεσμών είναι χωρίς την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Εάν στη νέα κλίμακα ενσωματωθεί και αυτό το «χαράτσι», οι συντελεστές του οποίου ξεκινούν από 0,7% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, τότε η φορολογική επιβάρυνση αυξάνει υπέρμετρα.

Θα φτάνει έως και τα επίπεδα του 56%-58%, από 48%-50% που κυμαίνεται σήμερα. Με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας θα προκύψουν πρόσθετα φορολογικά βάρη για τα φυσικά πρόσωπα ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως ακριβώς προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.

Ενα δεύτερο σχέδιο που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς προβλέπει την εφαρμογή μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας η οποία θα διαφέρει:

◼ Για όσους φορολογούμενους εισπράττουν πάνω από το 50% του συνολικού τους εισοδήματος από μισθωτή εργασία ή συντάξεις.

◼ Για όσους το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού εισοδήματος προέρχεται από άλλες πηγές, δηλαδή από ακίνητα ή από επιχειρηματικές-γεωργικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η κλίμακα για τους φορολογούμενους με εισοδήματα προερχόμενα κυρίως από μισθούς ή συντάξεις θα έχει αφορολόγητο όριο περίπου 9.550 ευρώ, όπως και σήμερα, το οποίο όμως θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό χρήμα».

Προοδευτικότητα

Η κλίμακα των φορολογουμένων, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος δεν προέρχεται από μισθωτή εργασία, θα προβλέπει φόρο από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 9.550 ευρώ με συντελεστή 10%-15%.

Και στις δύο παραλλαγές της ενιαίας κλίμακας η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει αυξημένη προοδευτικότητα φορολογικών συντελεστών, δηλαδή να υπάρχουν πολλά φορολογικά κλιμάκια και αντίστοιχα πολλοί συντελεστές πάνω από το επίπεδο των 9.550 ευρώ ώστε να επιβαρύνονται με αυξημένους φόρους κυρίως τα υψηλά εισοδήματα.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα με τη νέα κλίμακα, στην οποία θα ανεβαίνουν τα εισοδήματα από ενοίκια – η συμφωνία του Αυγούστου προβλέπει ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα αυξηθούν και μάλιστα η αύξηση θα αφορά εισοδήματα του 2015.

Ολα αυτά τα ζητήματα αλλά και το δημοσιονομικό, τα μέτρα δηλαδή και οι στόχοι που προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο, θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση σήμερα με το κουαρτέτο, όπως αναφέρει η efsyn.

Σχετικά άρθρα