Ισλαμικό ΚράτοςΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γερμανία αποφασίζει, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτελεί

Η Γερμανία αποφασίζει, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτελεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Γερμανία, Ελληνικά Ομόλογα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ομόλογα, Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, Τράπεζες,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά την επιβολή περιορισμών στο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων των τραπεζών, καθώς η Γερμανία ζητά να μειωθούν οι κίνδυνοι για τα πιστωτικά ιδρύματα πριν προχωρήσει περαιτέρω η τραπεζική ένωση, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Τα κρατικά ομόλογα αντιστοιχούσαν σε λίγο πάνω από το 10% του ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης στο τέλος του 2015, σημειώνοντας αύξηση περίπου 300 δις. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι εποπτικές Αρχές σε όλο τον κόσμο εξετάζουν όλο και πιο ενδελεχώς τους όγκους των κρατικών ομολόγων που υπάρχουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς, επειδή συχνά τα κρατικά ομόλογα αντιμετωπίζονται ως τίτλοι που δεν ενέχουν κινδύνους, με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερα και τα υποχρεωτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Μία πρόταση, που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι να περιορισθεί στο 25% το ποσοστό των κρατικών ομολόγων που ορισμένες τράπεζες θα μπορούν να κατέχουν ως θεωρούμενα ότι δεν ενέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων που γίνονται στις Βρυξέλλες. Πέραν του επιπέδου αυτού, οι τράπεζες πιθανόν να αντιμετωπίζουν μία φθίνουσα κλίμακα με σταθμίσεις κινδύνου, την οποία οι εποπτικές Αρχές θα μπορούν να προσαρμόζουν σε μία περίοδο κρίσης και η οποία θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους δανειστές από το να κατέχουν πολύ μεγάλο κρατικό χρέος σε τακτική βάση, ανέφεραν οι πηγές.

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που ζητά μείωση των τραπεζικών κινδύνων, σημειώνει το Bloomberg. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επανέλαβε τον Δεκέμβριο τις γερμανικές ανησυχίες, δηλώνοντας ότι η προώθηση ενός κοινού (ευρωπαϊκού) συστήματος εγγύησης καταθέσεων πρέπει να περιμένει έως ότου αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι. «Ένας από αυτούς είναι η μεγάλη συγκέντρωση κρατικού χρέους στους ισολογισμούς πολλών τραπεζών. Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί», είπε.

Σχετικά άρθρα