Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σόρος: Η ΕΕ καταρρέει και η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Γιάνης Βαρουφάκης, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μετανάστες, Οικονομική Κρίση, Πρόσφυγες, Τζορτζ Σόρος,

Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, είναι ο επενδυτής που διέλυσε σε μία νύχτα την Αγγλική λίρα στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992, τη γνωστή και ως “Μαύρη Τετάρτη”,  όταν το ποντάρισμα του απέδωσε και του απέφερε μια περιουσία.

Ο Σόρος συζήτησε για την Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ σε συνέντευξή του, ζωγραφίζοντας μία σκοτεινή εικόνα για το μέλλον.

“Η ΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.  Η ελληνική κρίση δίδαξε τις ευρωπαϊκές αρχές την τέχνη της διαχείρισης των κρίσεων. Η ΕΕ τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη όχι με μια, αλλά πέντε ή έξι κρίσεις ταυτόχρονα” είπε.

“Θα μπορούσαμε να προβλέψουμε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα φτωχοποιείται και με δυσκολία μπορεί να φροντίσει τους πρόσφυγες. Θα ήταν αδύνατο για την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις εν λόγω δαπάνες για τους πρόσφυγες από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της. Θα μπορούσε, ωστόσο, να αυξήσει αυτά τα κεφάλαια με την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων. Το βάρος της εξυπηρέτησης των ομολόγων θα μπορούσε να κατανεμηθεί δίκαια μεταξύ των κρατών μελών που δέχονται πρόσφυγες και εκείνους που αρνούνται να το πράξουν ή να επιβάλλουν ειδικούς περιορισμούς” συνέχισε.

“Η Ελλάδα ήταν λάθος από την αρχή. Όταν η ελληνική κρίση αρχικά εμφανίστηκε προς το τέλος του 2009, η ΕΕ, με επικεφαλής τη Γερμανία, αποφάσισε να την διασώσει, αλλά με υψηλό κόστος δανεισμού. Αυτό έκανε το ελληνικό δημόσιο χρέος μη βιώσιμο. Και επανέλαβε το ίδιο λάθος στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ ήθελε να τιμωρήσει τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα και κυρίως τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη την ίδια στιγμή που δεν είχε καμία επιλογή εμπρός στον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Κατά συνέπεια, η ΕΕ επέβαλε τις συνθήκες που θα οδηγούσαν την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση” είπε.

“Η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη όσο είναι μέρος της ευρωζώνης. Με το ευρώ, η χώρα είναι απίθανο να ευδοκιμήσει, γιατί η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πολύ υψηλή για να είναι ανταγωνιστική” κατέληξε μεταξύ άλλων.

 

Σχετικά άρθρα