Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΚΤ: Η πτώση των τιμών στο πετρέλαιο πανικόβαλε ακόμη και τον Ντράγκι

ΕΚΤ: Η πτώση των τιμών στο πετρέλαιο πανικόβαλε ακόμη και τον Ντράγκι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κίνα, Μάριο Ντράγκι, Πετρέλαιο, Χρηματιστήριο,

Η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου έχουν προβληματίσει την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι ο οποίος θα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα υπό την απειλή του αποπληθωρισμού.

Έχουν παρέλθει περί τις 7 εβδομάδες μετά το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο συνεδρίασε στη Φρανκφούρτη στις 4 Δεκεμβρίου του 2015.

Οι αποφάσεις τότε απογοήτευσαν την αγορά, αναφέρει η Secular Investor.

Οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές και η αγορά σαφώς απογοητεύτηκε με την μείωση των επιτοκίων καταθέσεων μόλις 0,10%, με αποτέλεσμα το νέο επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφωθεί στο -0,30%.

Στην νέα συνεδρίαση την πρώτη για το 2016 στις 21 Ιανουαρίου την ερχόμενη Πέμπτη πολλοί αναμένουν η ΕΚΤ να ολοκληρώσει το φάσμα των παρεμβάσεων της καθώς στο μεσοδιάστημα υπήρξε ισχυρή χρηματιστηριακή αναταραχή και βεβαίως το πρόβλημα της Κίνας.

Με βάση τις αποφάσεις της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται το νέο επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφωθεί στο -0,40% δηλαδή νέα μείωση -0,10%.

Το βασικό επιτόκιο παρέμβασης θα παραμείνει στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%.

Το βασικό στοιχείο είναι ότι η «ήπια λύση» που επιλέγει στην συνεδρίαση στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 δεν λειτούργησε όπως είχε προγραμματιστεί.

Είχαν υπάρξει διαρροές από την ΕΚΤ ότι θα ακολουθηθεί μια επιθετική πολιτική και τα ήπια μέτρα δεν απέδωσαν όπως έδειξε η πρόσφατη πτώση στα χρηματιστήρια.

Μια νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά -0,10% μάλλον θα είναι λίγη και θα έρθει πολύ αργά.

Κατά τους τελευταίους δύο μήνες έχει σημειωθεί κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου Brent καθιστώντας τον στόχο του πληθωρισμού για την ΕΚΤ ανέφικτο.

Πράγματι, ενώ η ΕΚΤ θα ήθελε πληθωρισμό κοντά στο 2% το οποίο θεωρεί «υγιές βέλτιστο σημείο», ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ίσως φτάσει στο 0,2%.

Πράγματι, οι τιμές της ενέργειας μειώνονται και πιέζουν προς τα κάτω το συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού.

Να ληφθεί υπόψη ότι οι προσδοκίες του Δεκεμβρίου ήταν ακόμη πιο αισιόδοξες σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα αυξήσουν την πίεση στον πληθωρισμό που ίσως βρεθεί στο 0,2%

Μάλιστα δεν αποκλείεται να δούμε και ακόμη χαμηλότερα τον πληθωρισμό λόγω πετρελαίου που βρίσκεται σε χαμηλά άνω των 12 ετών.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει άμεσα για να αποτρέψει την πτώση του πληθωρισμού και για να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Με βάση αυτούς τους λόγους, η ΕΚΤ δεν έχει καμία άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει άμεσα σε νέα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση του στόχου για τα assets που τελικώς θα αγοράσει.

Σχετικά άρθρα