Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σωτήρης Κούκιος
Νομικός, Blogger, Αρθρογράφος

Ένας πόλεμος Ιράν – Σαουδικής Αραβίας θα έφτανε την τιμή του βαρελιού στα 250$!

Ένας πόλεμος Ιράν – Σαουδικής Αραβίας θα έφτανε την τιμή του βαρελιού στα 250$!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Πετρέλαιο, Σαουδική Αραβία,

Δρ Χουσεΐν Ασκάρι, καθηγητής στο George Washington, μιλώντας στο περιοδικό Oil&Gas 360:

“Αν υπάρξει ένας πόλεμος μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου θα μπορούσε να ανέβει στα 250$ σε μια νύχτα, αλλά θα έπεφτε στα 100$ την αμέσως επόμενη μέρα.

Αν όμως επιτεθεί ο ένας στις εγκατάστασεις φόρτωσης του άλλου, τότε η τιμή θα εκτοξευόταν στα 500$/βαρελι και θα έμενε εκεί αρκετό διάστημα και αναλόγως της ζημιάς που θα είχε προκληθεί”.

Μπορεί να φαίνεται μια υπερβολική και ίσως συναισθηματική δήλωση. Αλλά όπως σχολιάζει ο James Stafford του Oil Price.com σήμερα τα αποθέματα αργού πετρελαίου που διαθέτουν οι χώρες του OPEC είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, παρά την σε υψηλά επίπεδα παραγωγή και τη χαμηλή τιμή του σήμερα.

Μια λοιπόν πιθανή πολεμική σύρραξη μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να επαναφέρει τις τιμές πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη.

Προς το παρόν η Σαουδική Αραβία κάνει λόμπι σε όλες τις χώρες του Περσικού Κόλπου με τις οποίες διατηρεί και άριστες στενές σχέσεις, να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις “ψυχρού” πολέμου με το Ιράν.

Παρά όμως τις πιέσεις της μόνο το Μπαχρέιν πάγωσε τις διπλωματικές του σχέσεις, ενώ το Κουβέιτ και το Κατάρ κρατούν μια επιφυλακτική στάση.

Το Κουβέιτ έχει στενότατες εμπορικές σχέσεις με το Ιράν και ευάριθμη σιιτική μειονότητα.

Το Κατάρ μοιράζεται κοινά ναυτικά σύνορα με το Ιράν και πηγές φυσικού αερίου.

Αυτές οι 2 χώρες λοιπόν κινούνται μάλλον προς πρωτοβουλίες συμβιβασμού, παρά στον “ψυχρό” πόλεμο που επιδιώκει η Σαουδική Αραβία.

Σχετικά άρθρα