Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Η κυβέρνηση να μην βλέπει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς

Μίχαλος: Η κυβέρνηση να μην βλέπει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος,

«Η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και βέβαια για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ζήτημα της αναστολής μέρους των επενδύσεων της εταιρείας «Eldorado Gold» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

«Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική, τόσο για την εθνική μας οικονομία όσο και για την απασχόληση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και βέβαια για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα οφείλει να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της και να μην βλέπει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς αλλά ακριβώς το αντίθετο, ως συμμάχους που με την ανάπτυξή τους μπορούν να ενισχύσουν την καταρρακωμένη οικονομία της χώρας αλλά και την παραπαίουσα απασχόληση.

Το αρμόδιο υπουργείο και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα πρέπει άμεσα να βρουν τη χρυσή τομή, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει ενσκήψει, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και για να μη δεχθεί η χώρα μας, για άλλη μια φορά, ένα νέο χτύπημα σε ότι αφορά την ικανότητά της να προσελκύσει και να διατηρήσει μεγάλες επενδύσεις» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

Σημειώνεται ότι σε απώλεια 600 θέσεων από τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής εντός του επόμενου τριμήνου θα οδηγήσει η αναστολή εργασιών ενώ άλλες 500 θέσεις στο έργο της Ολυμπιάδας απειλούνται αν δεν εκδοθεί ως το τέλος Μαρτίου η άδεια εγκατάστασης που απαιτείται.

Τις ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο πρόεδρος της πολυεθνικής, Πωλ Ράιτ παρουσιάζοντας τις αποφάσεις για αναστολή των επενδύσεων στις Σκουριές και πιθανή αναστολή της Ολυμπιάδας.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι επενδύσεις στο μεταλλείο Στρατωνίου ενώ, σε καθεστώς συντήρησης τίθενται και τα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη.

Στις Σκουριές απασχολούνται σήμερα 682 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 600 σε εργολάβους. Στο τέλος του τριμήνου προβλέπεται να παραμείνουν 40-50 για συντήρηση και ασφάλεια των εγκαταστάσεων ενώ αν προχωρούσε η επένδυση σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας θα προσλαμβάνονταν άλλοι 500.

Πάντως ο κ. Ράιτ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα εκτός όπως είπε αν η κυβέρνηση ζητήσει από την εταιρία να φύγει και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Το οποίο απέδωσε στο γεγονός ότι το ζήτημα της επένδυσης έχει πολιτικοποιηθεί ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και όχι στην ακεραιότητα της επένδυσης ή σε τοπικές αντιδράσεις οι οποίες όπως είπε προέρχονται από μειοψηφία κατοίκων της περιοχής.

Ο κ. Ράιτ σημείωσε ότι από το 2012 η εταιρία έχει αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και λοιπών δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Υποστήριξε επίσης ότι το 2015 το υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα προφανή λόγο.

Και οι δυο πλευρές όπως είπε δεσμεύονται από το νόμο. «Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς και είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει».

Σχετικά άρθρα