Μέσα στην εβδομάδα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις όσοι διατηρούσαν λογαριασμούς πολλών εκατομμυρίων στην Ελβετία, καθώς προχωρά με γοργούς ρυθμούς η αξιοποίηση όλων των λιστών που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές. Ποσά, ονόματα, τράπεζες και κινήσεις λογαριασμών εξετάζονται συνδυαστικά και φέρνουν στο φως νέα στοιχεία για ενδεχόμενους μεγαλοφοροφυγάδες.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους οικονομικούς εισαγγελείς έχουν τα στοιχεία που προέκυψαν από την έφοδο στα γραφεία της UBS στο Ψυχικό αλλά και σε γραφεία brokers, που συνεργάζονταν με τους καταθέτες, και οδήγησαν στην ταυτοποίηση εκατοντάδων μεγαλοκαταθετών μέσα στους 10.000 και πλέον λογαριασμούς της λίστας της “Ρηνανίας-Βεστφαλίας”.
Η ανθρωπογεωγραφία των μεγαλοκαταθετών
Η έρευνα από την επεξεργασία των διασταυρωμένων στοιχείων αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος των καταθετών προέρχεται από το Κολωνάκι, το Πανόραμα Θεσσαλονίκης αλλά και από μεγάλες επαρχιακές πόλεις όπως η Πάτρα. Το επαγγελματικό προφίλ των μεγαλοκαταθετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, έχει ενδιαφέρον, αφού εκτός από τους επιχειρηματίες, γιατρούς και δικηγόρους, περιλαμβάνει ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς.
Ανώτερες πηγές με γνώση της έρευνας τόνιζαν στην Αυγή ότι καθοριστικό ρόλο στην πλήρη διασταύρωση των 10.000 λογαριασμών της λίστας θα έχουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τα εμβάσματα Ελλήνων καταθετών προς τις ελβετικές τράπεζες που έφυγαν την τελευταία 20ετία.
“Πρόκειται για τα χρόνια της τραπεζικής αθωότητας, που κανείς δεν πίστευε ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν στα χέρια των αρχών, αφού τότε ήταν ισχυρό το τραπεζικό απόρρητο”, δήλωναν στην “Α” χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Ήδη τα εμβάσματα της τελευταίας πενταετίας έχουν αποδοθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς και το επόμενο διάστημα θα φτάσουν και τα υπόλοιπα.
Παράλληλα, η μελέτη των στοιχείων Φαλτσιανί, με τις 500 χιλιάδες κινήσεις των λογαριασμών που βρίσκονται στην αρχική λίστα Λαγκάρντ, αποκαλύπτει μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών από λογαριασμούς που στην αρχική λίστα εμφανίζονταν μηδενικοί.
Τροπολογία – ασπίδα κατά της φοροδιαφυγής
Το έργο των εισαγγελικών αρχών έρχεται να συνδράμει και η διάταξη που βρέθηκε στο επίκεντρο των διαφωνιών μειοψηφία εισαγγελέων την περασμένη εβδομάδα και η οποία δίνει τη δυνατότητα “για ορισμένες κατηγορίες κακουργημάτων (αρμοδιότητας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς) να επιτρέπεται η αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο”. Αρμόδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν τη διάταξη “απαραίτητη” για την ολοκλήρωση των ερευνών για τις λίστες των φοροφυγάδων, με τέτοιο τρόπο που να θωρακίζει τις όποιες υποθέσεις φθάσουν σε δικαστικό επίπεδο. Να σημειώσουμε ότι η χρήση αντίστοιχων στοιχείων έχει κριθεί ήδη νόμιμη από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
Στόχος πάντως είναι να δηλωθεί το σύνολο των αδήλωτων καταθέσεων και να πληρωθούν τα πρόστιμα, μέσα από τη διαδικασία της αυτοκαταγγελίας, που θα αίρει τις ποινικές ευθύνες όσων την επιλέγουν και η οποία θα τρέξει παράλληλα με το περιουσιολόγιο.
Κίνητρα για επιστροφή κεφαλαίων
Το νέο νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, έρχεται να διευκολύνει το έργο των αρχών και θα παρέχει κίνητρα για όσους επιλέξουν την αυτοκαταγγελία, ενώ τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες για το ύψος του φόρου το οποίο καλούνται με βάση την κλίμακα να πληρώσουν οι φοροφυγάδες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι συνολικοί φόροι σε κάθε περίπτωση θα ξεπερνούν το 30% του αδήλωτου εισοδήματος. Ταυτόχρονα θα δίνονται κίνητρα για όσους θέλουν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια. Εξετάζονται ειδικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να αγοράσουν ακίνητο ή να προχωρήσουν σε αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Μνημόνιο συνεργασίας
Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής οι οικονομικές αρχές επικεντρώνονται στην αναβάθμιση της φορολογικής διοίκησης. Άμεσα θα ενταθούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, ενώ προωθείται η εκπαίδευση του ελεγκτικού μηχανισμού. Στην κατεύθυνση αυτή υπογράφεται στις 16 Ιανουαρίου πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών αρχών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Ελλάδας, με στόχο την εντατικοποίηση της συνεργασίας και ανταλλαγής στοιχείων στους τομείς των δημόσιων εσόδων, της αποτελεσματικής επιβολής φόρων, του ελέγχου των επιχειρήσεων και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και της βελτίωσης των διοικητικών δομών.
Οι αρχές της Ρηνανίας είναι πρόθυμες να οργανώσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για πενήντα φορολογικούς υπαλλήλους σε εκπαιδευτικά κέντρα του κρατιδίου και -εφόσον αυτό επιθυμείται- να στείλουν εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή και υλοποίηση των κοινώς προαποφασισθεισών δράσεων.
Το πρωτόκολλο συνυπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς. Οι βασικοί στόχοι που θα τεθούν, πέραν της δέσμευσης για απόκτηση φορολογικών στοιχείων και της ανταλλαγής πληροφοριών, θα αφορούν κατά βάση:
– Την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών πάνω σε θέματα αξιολόγησης της φορολογητέας βάσης, επιβολής φόρων, ελέγχου επιχειρήσεων και καταπολέμησης της απάτης.
– Την ανταλλαγή εμπειριών ως προς την πρακτική εφαρμογή μεθόδων ορθής αξιολόγησης της φορολογητέας βάσης, επιβολής και είσπραξης φόρων.
– Την οικοδόμηση ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου (Risk – Management – System) που θα συμβάλει στη διαδικασία επιλογής των ελεγχόμενων υποθέσεων, καθώς και τη λειτουργία κεντρικού μητρώου αφερέγγυων επιχειρήσεων, που θα εστιάζει στα δημόσια έργα.