Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες βελτιωτικές αλλαγές ετοιμάζονται για μπλοκάκια και ελεύθερους επαγγελματίες

Ποιες βελτιωτικές αλλαγές ετοιμάζονται για μπλοκάκια και ελεύθερους επαγγελματίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικές Εισφορές, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Συντάξεις, Υπουργείο Εργασίας,

Με διορθωτικές κινήσεις επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να βελτιώσει το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο προκειμένου να κλείσουν τα μέτωπα που άνοιξαν στην κοινωνία και το ΣΥΡΙΖΑ από τις υπέρογκες ασφαλισιτκές εισφορές που πλήττουν ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους.

Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αντέδρασαν στις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος και το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας να εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους ελεύθεροι επαγγελματίες και «μπλοκάκια» δεν θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα όσα τονίζει ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός οι αλλαγές θα είναι μικρές και δεν θα θίγουν την ουσία του νομοσχεδίου, που παραμένει στην επιβολή εισφορών 20% του δηλωθέντος εισοδήματος από το 2017. Το κύριο σενάριο που εξετάζεται, το οποίο θα αποτελέσει μεγάλη ελάφρυνση για τα μπλοκάκια, είναι ο επιμερισμός του 20% σε 6,3% από τον εργαζόμενο ως ασφαλιστικές εισφορές και το υπόλοιπο 13,7% από τον εργοδότη. Οι ακριβείς όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα τεκμαίρεται η εξαρτημένη εργασία θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο το κατώτερο εισόδημα επί του οποίου θα μπορεί να ασφαλίζεται κάποιος να είναι το 80% του κατώτατου μισθού, ήτοι 468 ευρώ τον μήνα, όπως ισχύει και για τους αγρότες, σενάριο το οποίο φτάνει την ασφαλιστική εισφορά στα 93 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για όσους παράλληλα με τη μισθωτή τους εργασία, από την οποία και ασφαλίζονται, εργάζονται και σε δεύτερη δουλειά έχοντας μπλοκάκι, το οποίο όμως εξαιρείται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Ανοιχτό είναι επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο το ενδεχόμενο βελτιωτικών ρυθμίσεων για το Ασφαλιστικό τον δικηγόρων.

Θετικό πρόσημο από τις Βρυξέλλες για το Ασφαλιστικό

Πάντως, θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των Θεσμών για την πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσε το Σάββατο κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Ρόιτερς.

Στην ίδια γραμμή κύματος κινήθηκε και ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος από το Βερολίνο όπου βρίσκεται προεξόφλησε μία δύσκολη διαπραγμάτευση και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές – τη διατήρηση των κύριων συντάξεων ως έχουν – τις οποίες θα σεβαστεί «έως το τέλος».

«Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις – τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα – στο πλαίσιο μιας πλήρους, σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Βερολίνο, όπου συμμετέχει σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων.

Σχετικά άρθρα