Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρυξέλλες: Χοντρό παρασκήνιο πίσω από την αποδοχή του Ασφαλιστικού

Βρυξέλλες: Χοντρό παρασκήνιο πίσω από την αποδοχή του Ασφαλιστικού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αναδιάρθρωση Χρέους, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Βρυξέλλες, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ευρωζώνη, Μνημόνιο, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, Συντάξεις,

Θετικός οιωνός για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι η επί της αρχής αποδοχή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από τους Θεσμούς, σύμφωνα με τα όσα τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος σήμερα στο πρακτορείο Reuters.

Ο κορυφαίος αξιωμτούχος της Ευρωζώνης τόνισε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη δομή της μεταρρύθμισης. Αλλά βγαίνουν τα νούμερα; Χρειάζεται να έχουμε περισσότερα αριθμητικά και τεχνικά δεδομένα από τις ελληνικές αρχές, ώστε να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου με στόχο να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή μέσα στο Φεβρουάριο. Με αυτό τον τρόπο, θα ανοίξει και ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει σε δοκιμαστική βάση την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου. Πρακτικά, ενδεχομένως να καθυστερήσει λίγο» δήλωσε στο ειδησεογραφικό άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στον Ιανουάριο, χωρίς, όμως, να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Όπως πρόσθεσε, ενώ ουσιαστικά δεν είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων του δανείων και για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση χρέους η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μειώνεται.

Η θετική είδηση από το μέτωπο των Βρυξελλών έρχεται την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται με τις βαλίτσες ανά χείρας περιοδεύοντας σε ολόκληρη την Ευρώπη καθημερινά για να εξασφαλίσει συμμαχίες και να προλειάνει το έδαφος για το Eurogroup, με στόχο την ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν της αξιολόγησης προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρήκε ευήκοα ώτα στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, ενώ η… οδύσσειά του θα καταλήξει στο Βερολίνο την Τετάρτη όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν επανειλημμένα εκφράσει τους φόβους τους για τυχόν νέα εμπόδια που θα επιχειρήσει να βάλει ο Σόιμπλε, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιχειρεί να βολιδοσκοπήσει τη στάση που τηρεί ο Γερμανός για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, ως προειδοποιητικά πυρά από το στρατόπεδο Σόιμπλε εκλήφθησαν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για καθυστέρηση της αξιολόγησης, ο οποίος θεωρείται το δεξί… χέρι του Γερμανού εντός του Eurogroup.

Η αποδοχή πάντως από τις Βρυξέλλες σε πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κατέθεσε η ελληνική πλευρά εκλαμβάνεται ως δίκοπο μαχαίρι από το κυβερνητικό επιτελείο. Από τη μία σημειώνουν πως σηματοδοτεί μία πρώτη μικρή ήττα του Σόιμπλε που σύμφωνα και με το γερμανικό Τύπο επιχειρεί να επαναφέρει διά της πλαγίου το αποτυχημένο το καλοκαίρι σχέδιο για έξοδο από την Ευρωζώνη, ενώ από την άλλη τονίζουν πως πιθανότατα να πρόκειται για κίνηση ελιγμού του “σκληρού” μπλοκ των βορειοευρωπαίων. Και αυτό διότι το Βερολίνο είναι σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας την απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο ουσιαστικά έχει καταλήξει να κρίνεται από τη βιωσιμότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την άμεση εν συνεχεία απομείωση του χρέους ώστε να μπορέσει να περάσει σε αναπτυξιακό πρόσημο η οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν στο tribune πάντως πηγές του Μαξίμου για τη στάση του Σόιμπλε και την αποδοχή του Ασφαλιστικού, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας δύο πράγματα. Αφενός την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον γερμανικό συνασπισμό και αφετέρου τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Τίποτα από τα δύο δεν είναι άσχετο με τον Σόιμπλε και την πορεία της αξιολόγησης, σημειώνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα…

Σχετικά άρθρα