Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΔΝΤ βλέπει επιδείνωση της οικονομικής κρίσης λόγω γεωπολιτικών ταραχών

Το ΔΝΤ βλέπει επιδείνωση της οικονομικής κρίσης λόγω γεωπολιτικών ταραχών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρώπη, Κρίση Χρέους, Οικονομική Κρίση, Ουκρανία,

Τους βασικούς παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία το 2016 καταγράφει ο Maury Obstfeld, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Η εξέλιξη των πολιτικών και γεωπολιτικών εντάσεων, η πορεία της κινεζικής οικονομίας, η προσφυγική κρίση, τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και η διαδικασία απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου θα είναι οι βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας το 2016, όπως τόνισε ο Obstfeld σε συνέντευξή του.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, τόνισε ότι αντιμετωπίζει πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, από την ιβηρική χερσόνησο, έως την Ελλάδα και την Ουκρανία.

«Σε ορισμένες χώρες», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, «υπάρχει μία επικάλυψη πολιτικής ή γεωπολιτικής έντασης που μεγεθύνει τα αμιγώς οικονομικά προβλήματα.

Το πώς θα εξελιχθούν οι εντάσεις αυτές το 2016 θα είναι ένας βασικός προσδιοριστικός παράγοντας των περιφερειακών και παγκόσμιων μακροοικονομικών αποτελεσμάτων».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Με παρηγορεί η σκέψη, ωστόσο, ότι στο τέλος του 2015 είχαμε ένα πολύ καλό νέο για το διεθνές νομισματικό σύστημα:

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τελικά τη μεταρρύθμιση των ποσοστών συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ που είχαν συμφωνηθεί το 2010.

Μεταξύ άλλων, η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει την ικανότητα του ΔΝΤ να αντιμετωπίζει μελλοντικές προκλήσεις, οποιεσδήποτε και αν είναι αυτές.

Σχετικά άρθρα