Η διάταξη που θα καθορίζει τι θα γίνει με το πλαστικό χρήμα θα βγει μέσα στις επόμενες μέρες», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στον Real FM.
Σύμφωνα με τον υπουργό, για αποφυγή μπερδεμάτων, η σκέψη είναι να περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες – ακόμη και σουπερμάρκετ και ΔΕΚΟ – πλην αυτών που στη φορολογική δήλωση συμπληρώνονται σε άλλο κωδικό (όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα).
“Θέλουμε όλα να γίνονται μέσα από το τραπεζικό σύστημα”, επανέλαβε ο υπουργός και είπε πως το ποσό των δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται από αγορές με πλαστικό χρήμα θα προκύπτει ως ποσοστό του εισοδήματος του φορολογούμενου. “Αν κάποιος έχει 25.000 εισόδημα δε θα του πούμε φέρε μας το 10% με πλαστικό χρήμα, θα του πούμε για παράδειγμα φέρε 9.500 που είναι και πιθανό νούμερο γιατο αφορολόγητο” είπε ο υπουργός και πρόσθεσε “αν κάποιος βγάζει 8.000 ευρώ, θα έχει πολύ μικρότερο ποσό να καλύψει, για παράδειγμα 4.000.” Συνολικά ανέφερε πως όσον αφορά το πλαστικό χρήμα “θα υπάρχει αναλογική σχέση με το εισόδημα που δεν έχει καθοριστεί ακριβώς.” Αναφορικά με πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες θα είναι δυσκολότερη η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών, ο κ. Αλεξιάδης είπε: “Η επέκταση του πλαστικού χρήματος θα γίνει με μέτρα υποχρεωτικά και μέτρα προαιρετικά. Στους ηλικιωμένους δεν θα υπάρχει αυτή η υποχρέωση καθώς και στους κατοίκους μακρινών περιοχών.
Ο υπουργός τόνισε ακόμη πως το υπουργείο θα ζητήσει από τις τράπεζες να δημιουργείται για τους επαγγελματίες ένας ακατάσχετος λογαριασμός έναντι δανείων και χρεών προς το κράτος. “Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Πρέπει να υπάρχει ένας ειδικός τραπεζικός λογαριασμός που θα σχετίζεται με τη χρήση του POS που η εφορία και η τράπεζα δεν θα μπορούν να κάνουν κατασχέσεις και δεσμεύσεις. Αυτός ο λογαριασμός θα έχει είσοδο μόνο από το μηχάνημα και έξοδο μόνο ό,τι έχει ανάγκη η επιχείριση.”, είπε.
Είπε ακόμη ο κύριος Αλεξιάδης πως σε συνεργασία με τον κύριο Γιάννη Στουρνάρα βρίσκονται σε συνεργασία ώστε να πείσουν τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που κρατούν από τους εμπόρους για τη χρήση POS.
Για τις αντικειμενικές, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως το ΥΠΟΙΚ μελετά την απόφαση του ΣτΕ ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του επανυπολογισμού φόρων αναδρομικά, ενώ πρόσθεσε πως το προσχέδιο για τις νέες αντικειμενικές αξίες έχει ήδη ετοιμαστεί και πως θα υπάρξουν περισσότερες μειώσεις παρά αυξήσεις. Είπε ακόμη πως με μειωμένες αντικειμενικές αλλά σταθερό από το μνημόνιο στόχο είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, θα υπάρξουν αναπροσαρμογές των συντελεστών ώστε “να μεταφερθεί το βάρος από τους μικρομεσαίους και μεσαίους σε μεγάλους και πολύ μεγάλους.”
Και στις εισοδηματικές κλίμακες αναφέρθηκε ο υπουργός που επιβεβαίωσε την κατεύθυνση του υπουργείου για ενοποίησή τους για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων – μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες. Είπε επίσης πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την ενσωμάτωση ή μη της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα, λέγοντας ωστόσο πως στη πρώτη περίπτωση, αυτό θα σήμαινε παγιοποίησή της.
Εξετάζεται ακόμη, σύμφωνα με τον υπουργό, η προσαρμογή των συντελεστών αλλά και των κλιμακίων της φορολογίας ώστε η φορολογία εισοδήματος να “ξεκινάει από πολύ χαμηλούς συντελεστές και να επιβαρύνει μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα”. Ο υπουργός πρόσθεσε πως “τα χαμηλά και χαμηλομεσαία εισοδήματα θα έχουν ελαφρύνσεις” και ότι “το 2016 δεν θα έχει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους αλλά ευχάριστες”.
Ξεκαθάρισε, τέλος, ο κ. Αλεξιάδης, πως άλλη παράταση δεν θα δοθεί για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας ή παράδοσης πινακίδων καθώς περίπου 300.000 ιδιοκτήτες που δεν τα έχουν πληρώσει, δεν αναμένεται να το κάνουν τώρα. Ως τις 31/12/2015, σύμφωνα με τον ίδιο, 4.980.000 ιδιοκτήτες είχαν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.
Τέλος, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως το νέο σχήμα για τη φορολογία οχημάτων που θα συνοδεύεται από αύξηση στη φορολογία καυσίμων και μείωση στα απευθείας τέλη κυκλοφορίας, θα καταρτιστεί την άνοιξη του 2016 και θα εφαρμοστεί από 1/1/2017.