Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φόροι: Για ποιους χτυπάει η καμπάνα το 2016 – Όλες οι αυξήσεις

Φόροι: Για ποιους χτυπάει η καμπάνα το 2016 – Όλες οι αυξήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγρότες, Φοροαπαλλαγές, Φορολογία, Φορολογία Ακινήτων, Φόρος, Φόρος Εισοδήματος,

Φόροι σε όλους και παντού το 2016, με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους συνταξιούχους να βρίσκονται στο στόχαστρο μιας νέας άγριας φοροεπιδρομής.

Οι νέες υπέρογκες για την εποχή της μεγάλης κρίσης φορολογικές επιβαρύνσεις που έφερε το τρίτο μνημόνιο του 2015 θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος του 2016.

Μάλιστα σε πλείστες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και διπλάσιους φόρους, για τα εισοδήματα που απέκτησαν την χρονιά που έφυγε.Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:

Επιχειρήσεις

Με νέο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή θα φορολογηθούν το 2016 τα κέρδη που απέκτησαν οι επιχειρήσεις το 2015.
Ειδικότερα, ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων αυξήθηκε από 26% σε 29% για τα κέρδη που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Επισημαίνεται δε ότι οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι για τις Α.Ε. και ΕΠΕ έχει ήδη αυξηθεί η προκαταβολή φόρου από 80% σε 100% και μάλιστα αναδρομικά από τη χρήση του 2014.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ισχυρό «χτύπημα» θα δεχθούν το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι με μπλοκάκια, λόγω της αυξημένης προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν.

Συγκεκριμένα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί από 55% σε 75%, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%.

Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς, αφού θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μισθωτοί – συνταξιούχοι

Η αναδρομική αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015 έχει ως αποτέλεσμα την καταβολή υψηλότερου φόρου εισοδήματος από τους μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι απέκτησαν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Οι υπόχρεοι μάλιστα θα πληρώσουν με τα νέα εκκαθαριστικά την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

* Στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
* Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.0001 έως 100.000 ευρώ
* Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ
* Στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από το 2016 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι και με νέες ανατροπές, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές.

Ταυτόχρονα το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ θα «χτίζεται» αποκλειστικά με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει και νέο «κούρεμα» των ελάχιστων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Εισοδήματα από ενοίκια

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια θα κληθούν το επόμενο έτος να καταβάλουν επιπλέον φόρους κατά 142,2 εκατ. ευρώ στην εφορία.

Τα συγκεκριμένα εισοδήματα αναμένεται να φορολογηθούν με νέα φορολογική κλίμακα στην οποία οι συντελεστές 11% για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ και 33% για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά θα είναι αυξημένοι.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι καταργήθηκε και η δυνατότητα που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια, ενώ για να απαλλαγούν πλέον οι ιδιοκτήτες από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν θα έχουν εισπράξει φέτος θα πρέπει να ασκήσουν αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», τα ενοίκια που παραμένουν ανείσπρακτα από την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του εκμισθωτή, υπό την προϋπόθεση ότι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Αγρότες

Ακόμη περισσότερο θα αυξηθούν τα φορολογικά βάρη για τους αγρότες το 2016, αφού αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματός τους από το 13% στο 20%.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νέο κρατικό προϋπολογισμό το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις όμως θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αφού οι αγρότες, μετά τον διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014, θα κληθούν να πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ακόμη υψηλότερη προκαταβολή καθώς ανεβαίνει από το 55% στο 75%.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 2016 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι οι δηλώσεις θα υποβληθούν νωρίτερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό εντείνονται οι διαδικασίες ώστε όλα τα συστήματα του υπουργείου, κυρίως δε το TAXISnet, να είναι έτοιμα να «υποδεχτούν» τις δηλώσεις από τον Φεβρουάριο, όταν δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2015.

Σχετικά άρθρα