Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Τέλος στο εύκολο χρήμα

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Επιτόκια, Κρίση Χρέους, Οικονομική Κρίση,

Η εποχή του εύκολου χρήματος στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν πλησιάζει στο τέλος της αναφέρει το Bloomberg, μετά την απόφαση της FED για αύξηση των επιτοκίων της.

Ακόμη και μετά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,5%, που αποφάσισε η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας, FED, τα επιτόκια, σημειώνει το Bloomberg, είναι ακόμη αρκετά μακριά από τον μέσο όρο του 2% από το 2000 και το 3,2% από το 2000 έως το 2007.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι το μέσο επιτόκιο της J.P. Morgan για τα οκτώ αναπτυγμένα κράτη και τη ζώνη του ευρώ είναι σε πορεία να ολοκληρώσουν το 2016 μόλις στο 0,36%.

Πρόκειται για τρεις ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο του 2005 προς το 2007.

Αν η FED αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 1,5% σε ένα χρόνο από τώρα, όπως προβλέπει η J.P. Morgan, οι οικονομολόγοι της τράπεζας ακόμη εκτιμούν ότι το επιτόκιο για τις βασικές βιομηχανικές οικονομίες θα είναι στο 1% τον επόμενο Δεκέμβριο καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Bank of Japan θα τηρούν στάση αναμονής.

Το αποτέλεσμα για την παγκόσμια οικονομία, όπως το περιέγραψε αυτή την εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, είναι ένα περιβάλλον «χαμηλών επιτοκίων για μακρό διάστημα», ανεξαρτήτως αν η FED θα αυξήσει τα επιτόκια.

Ενώ υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη δυναμική της νομισματικής πολιτικής, ο αδύναμος πληθωρισμός και η αδύναμη ανάπτυξη ανά τον κόσμο θα απαιτήσουν να παραμείνει χαλαρή.

«Το μονοπάτι της FED είναι αργό και κανείς οποιουδήποτε μεγέθους δεν θα ακολουθήσει», σημειώνει ο David Hensley, διευθυντής παγκόσμιων οικονομικών στην J.P. Morgan στη Νέα Υόρκη.

«Η ΕΚΤ και η Bank of Japan δεν πρόκειται να αυξήσουν τα επιτόκια για το προβλέψιμο μέλλον», τονίζει.

Μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα τους επόμενους δώδεκα μήνες να υπάρξουν τόσες μειώσεις επιτοκίων όσες και αυξήσεις.

Από τις 31 κεντρικές τράπεζες που παρακολουθεί, η J.P. Morgan προβλέπει ότι εννέα θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, περιλαμβανομένων των Κίνας, Σουηδίας, Νέας Ζηλανδίας και Μαλαισίας.

Δέκα κεντρικές τράπεζες, πέραν της FED, θα προχωρήσουν σε σύσφιγξη της πολιτικής τους, σύμφωνα με την J.P. Morgan, περιλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 και της Τράπεζας του Καναδά στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ο Hensley σημειώνει ότι ορισμένες αναδυόμενες αγορές ίσως να προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων, περισσότερες ίσως απ’ όσες αναμένει τώρα.

Σχετικά άρθρα