Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Η ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα φέρει ανάπτυξη

Μίχαλος: Η ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα φέρει ανάπτυξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κόκκινα Δάνεια, Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Η σωστή διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα δημιουργήσει έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο για την οικονομία, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφερόμενος το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή και με το οποίο δημιουργείται το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μάλιστα ο κ. Μίχαλος, ανέφερε ότι ήδη έχει προτείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και σε συστημικές τράπεζες, να αναλάβουν τα επιμελητήρια ρόλο συμβούλου – διαμεσολαβητή στη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρήσεων των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρόκειται να μεταβιβασθούν στα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν μεταξύ τραπεζών και διεθνών funds.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του EBEA K. Μίχαλο, η εκκαθάριση του όλου ζητήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

“Κανένα επενδυτικό κεφάλαιο δεν ασχολείται με δίασπαρτες και μεμονωμένες περιουσίες. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν επιχειρηματίες που είναι νοικοκύρηδες, θέλουν να συνεχίσουν να παράγουν αλλά δανείσθηκαν και λόγω της κρίσης φορτώθηκαν με χρέη αλλά δεν υπήρχε μέχρι τώρα το νομοθετικό πλαίσιο για να λύσουν το πρόβλημα τα τραπεζικά στελέχη. Με το σύστημα που προωθείται είναι δυνατό να εξασφαλισθεί ακόμη και η αναχρηματοδότηση της επιχείρησης, μέσα από ρεαλιστικά business plan” είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και συνέχισε: “για τις προβληματικές περιπτώσεις, που έχουν αφήσει πίσω τους κουφάρια με επιχειρηματίες που έχουν φύγει στο εξωτερικό ή κυκλοφορούν ανάμεσά μας ως πτωχευμένοι, καλό είναι να αντιμετωπισθούν, διαφορετικά και να τελειώνουν οριστικά. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, σε σωστές βάσεις, ούτε να διασφαλισθεί το τραπεζικό σύστημα από αβέβαιες καταστάσεις υψηλού ρίσκου, σε μια ατέρμονη διαδικασία χαμένων κεφαλαίων”.

Σε ότι αφορά στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ο κ. Μίχαλος εκτιμά θα γίνει σταδιακά, από τις αρχές του νέου έτους. “Αν αρθούν τα capital controls από τη μια στιγμή στην άλλη, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εμπόριο και τις συναλλαγές γενικότερα, υπάρχει κίνδυνος να φύγουν και άλλα χρήματα από τις τράπεζες, οπότε η τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους θα πάει χαμένη…” είπε ο κ. Μίχαλος.

Σχετικά άρθρα