Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ψαλίδισμα » των πρόωρων συντάξεων – Τι θα γίνει με επικουρικές και ΕΚΑΣ

«Ψαλίδισμα » των πρόωρων συντάξεων – Τι θα γίνει με επικουρικές και ΕΚΑΣ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Αλέξης Τσίπρας, ΕΚΑΣ, ΕΡΤ, Μνημόνιο, Συντάξεις, Τράπεζα της Ελλάδος,

Παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, φαίνεται να είναι ήδη έτοιμο το σχέδιο «ψαλιδίσματος» το οποίο θα επέλθει δια του «επανυπολογισμού» όλων των συντάξεων.

Με τις διαπραγματεύσεις στο ασφαλιστικό να έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι θα προφυλαχθούν μόνο οι χαμηλές συντάξεις.

Όχι όλες όμως. Για όσους έχουν βγει πρόωρα στη σύνταξη, οι περικοπές θα αγγίξουν ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Για το ασφαλιστικό, οι όποιες επαφές γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες –οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αποχωρήσουν το απόγευμα της Παρασκευής από την Αθήνα- δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία.

Θα επιχειρηθεί ωστόσο, οι δύο πλευρές να ξεκαθαρίσουν το πλαίσιο επί του οποίου θα γίνουν οι τελικές συζητήσεις καθώς έχει ήδη διαφανεί μια κομβικού χαρακτήρα διαφωνία.

Η ελληνική πλευρά, επιμένει η βασική μνημονιακή απαίτηση για περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 1,6 δισ. ευρώ, να μην εξασφαλιστεί αποκλειστικά από την περικοπή των συντάξεων παρά να χρηματοδοτηθεί και από αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Υπέρ της θέσης αυτής τάχθηκε χθες το βράδυ και ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι εργοδότες ευνοήθηκαν από τη μείωση των εισφορών κατά 3,8 μονάδες κάτι που σημαίνει ότι τώρα μπορούν να συμβάλλουν.

Επί αυτού του ζητήματος, οι δανειστές διαφωνούν πλήρως ενώ αντίθετη γνώμη έχει εκφράσει και η Τράπεζα της Ελλάδας καθώς εκτιμάται ότι ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα επιβαρύνει τις όποιες προσπάθειες για συρρίκνωση της ανεργίας η οποία διατηρείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα παρά τις συνεχείς ενεργοποιήσεις προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική πλευρά έχει παραδεχθεί πλέον ότι θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις. Το νέο επιχείρημα, έχει να κάνει με το ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές.

Η «κόκκινη γραμμή» θα αφορά αυτή τη φορά στην προάσπιση των χαμηλότερων συντάξεων μέσα από την ενεργοποίηση του μέτρου της «προσωπικής διαφοράς».

Ουσιαστικά, η προσωπική διαφορά θα είναι ένα επιπλέον ποσό το οποίο θα καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους αν από την εφαρμογή των γενικών μειώσεων (σ.σ μειώσεις θα προκύπτουν για όλους καθώς οι συντάξεις θυα υπολογιστούν εκ νέου με βάση έναν ενιαίο συντελεστή) προκύπτουν μεγάλες περικοπές.

Να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η «προσωπική διαφορά» δεν θα αποδίδεται σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς θα εξαιρούνται όσοι έχουν καταφύγει στη σύνταξη πρόωρα.

Περικοπές σε επικουρικές

Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις. Όσο για το ΕΚΑΣ, η χθεσινή διατύπωση του πρωθυπουργού άφησε πολλά κενά.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Στην πράξη δεν θα γίνει έτσι. Πολλοί από τους σημερινούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ και θα χάσουν το επίδομα –κάτι που σημαίνει ότι θα χάσουν ακόμη και το ένα τρίτο του εισοδήματός τους- και δεν θα εισπράξουν ποτέ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το οποίο είναι σχεδιασμένο για ανθρώπους που δεν έχουν κανένα απολύτως εισόδημα και όχι για συνταξιούχους.

Σχετικά άρθρα