Ισλαμικό ΚράτοςΑρμενία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σοκαριστικά στοιχεία: 700% αυξήθηκε η φορολόγηση των Ελλήνων από το 2010

Σοκαριστικά στοιχεία: 700% αυξήθηκε η φορολόγηση των Ελλήνων από το 2010
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αυτό που ο κάθε πολίτης βιώνει στην καθημερινότητά του ήρθε με αριθμούς να επιβεβαιώσει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με νέα έκθεσή του.

Όπως επισημαίνει, μια σειρά αυξήσεων στη φορολογία από το 2010 έως σήμερα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών των φορολογουμένων και την ανεργία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας.

Οι φορολογικοί συντελεστές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην ΕΕ και 20,5% στην Ευρωζώνη. Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% έναντι 39,5% στην ΕΕ και 44,5% στην Ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26% από 21,8% στην ΕΕ και 25,9% στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα, με την έκθεση:

Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι, καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.

Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές.

Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009 φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ από μόλις 500 εκατ. ευρώ

Στα ακίνητα προστέθηκε και ο φόρος υπεραξίας

Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές.

Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές.

Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο. Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων κατά 450%.

Σχετικά άρθρα