Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι φέρνει η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία

Τι φέρνει η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Κυβέρνηση, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κόκκινα Δάνεια, Μνημόνιο, Πλειστηριασμοί Ακινήτων, Πλειστηριασμός Πρώτης Κατοικίας, Πρώτη Κατοικία,

Προστασία μεγαλύτερη, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις διασφαλίζει η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως ειδικότερα, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ξεκίνησε με τους θεσμούς να απαιτούν να καλυφθεί μόλις το 16% των δανειοληπτών και σήμερα η συμφωνία κλείνει με πρόνοιες που θα προστατεύουν το 60%. Από το ποσοστό αυτό, το 25%, δηλαδή οι πλέον αδύναμοι δανειολήπτες, θα απολαμβάνουν προστασίας μεγαλύτερης του νόμου Κατσέλη, ενώ για το υπόλοιπο 35% θα απολαμβάνει προστασία αντίστοιχη με εκείνη που παρείχαν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Οι προϋποθέσεις, γι΄αυτό, είναι να μπει ο δανειολήπτης σε διαδικασία διακανονισμού του δανείου του με την τράπεζα. Με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση ο διακανονισμός αυτός θα γίνεται με βάση τη σημερινή αγοραία τιμή του ακινήτου και με βάση τα τρέχοντα εισοδήματα του δανειολήπτη και έτσι θα καθορίζεται η δόση.

«Πρόκειται για σημαντική βελτίωση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν, και σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και υπενθυμίζουν ότι η σχετική αποκάλυψη είχε γίνει με έγγραφη απάντηση του επιτρόπου Κατάινεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο.

Συμφωνία για ασπίδα προστασίας σε έναν στους έξι δανειολήπτες

Σε συμφωνία κατέληξαν Αθήνα και δανειστές, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα», ενώ το σχετικό πολυνομοσχέδιο (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τέλη κυκλοφορίας) κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Επίσης σήμερα, θα ενημερωθεί το Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας, και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Παράλληλα, από αύριο αρχίζουν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά.

Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αφορά άμεσα στο 25% των δανειοληπτών και επιπλέον σε έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πώς θα γίνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων

1)Η συμφωνία προβλέπει προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που αποτελούν το 25% των δανειοληπτών βάσει των ακόλουθων κριτηρίων:

α) αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 170.000 ευρώ, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης,

β) δηλωθέν ετήσιο εισόδημα 8.180 ευρώ για 1 άτομο, 13.917 ευρώ για 2 άτομα και 3.361 ευρώ για κάθε παιδί έως δύο παιδιά. Επομένως το εισοδηματικό κριτήριο για μια τετραμελή οικογένεια θα είναι έως 20.639 ευρώ.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν οι ανάγκες αυτής της κατηγορίας π.χ. για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων προς την τράπεζα, θα υπάρξει κάποιας μορφής επιδότηση από το κράτος, το κόστος της οποίας για το 2016 έχει υπολογισθεί σε 100 εκατ. ευρώ.

2)Τα κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία είναι πιο αυστηρά. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές το 33% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Οι δανειολήπτες για να κρατήσουν τα σπίτια τους θα πρέπει να πληρώσουν μια δόση που θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου η οποία «κλειδώνει» σε συνάρτηση με το εισόδημά του το οποίο αναπροσαρμόζεται με βάση τη φορολογική δήλωση. Η διαδικασία θα γίνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ, και εισόδημα έως 35.086 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 για ένα ζευγάρι.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αυτής της κατηγορίας θα έχει διάρκεια μια τριετία, έως το 2018, και τα εισοδηματικά κριτήρια βασίζονται στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες υπολογίζονται με συντελεστή 1,7 σταθερό για μια τριετία.

Προβλέπονται τα εξής:

α) η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας θα είναι έως 230.000 ευρώ, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης

β) Τα εισοδηματικά όρια που αναφέρθηκαν παραπάνω θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1,7. Επομένως το εισοδηματικό όριο για την κατηγορία αυτή στην περίπτωση μιας τετραμελούς οικογένειας διαμορφώνεται στα 35.086 ευρώ, ενώ για 1 άτομο είναι έως 13.906 ευρώ, για δύο άτομα 23.659 ευρώ και για κάθε παιδί έως δύο παιδιά 5.714 ευρώ. Ο συντελεστής αυτός θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2018, οπότε και θα γίνει αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση θα επιχειρείται εξωδικαστικός συμβιβασμός με βάση και τα εργαλεία που περιλαμβάνει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών.

Η μηνιαία δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας θα υπολογίζεται με βάση την εισοδηματική και συνολικότερη περιουσιακή τους κατάσταση και με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Θα διαγράφεται το χρέος που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της εμπορικής αξίας στην οποία είχε αγοραστεί το ακίνητο και της τρέχουσας.

Ο αριθμός των στεγαστικών δανείων υπολογίζεται σε 1,2 εκατ., εκ των οποίων 400.013 έχουν “κοκκινίσει”. Προσφυγή στον νόμο Κατσέλη έχει γίνει για 170.000 εξ αυτών, με τη μεγάλη όμως πλειονότητα των περιπτώσεων να μην έχει εκδικασθεί.

Σχετικά άρθρα