Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θρίλερ με τα κόκκινα δάνεια: Τι απαιτούν οι δανειστές, τι δέχεται η κυβέρνηση

Θρίλερ με τα κόκκινα δάνεια: Τι απαιτούν οι δανειστές, τι δέχεται η κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κόκκινα Δάνεια, Μνημόνιο, Πλειστηριασμοί Ακινήτων, Πρώτη Κατοικία, Τρόικα,

Σε θρίλερ με ορατό το ενδεχόμενο σοβαρής εμπλοκής εξελίσσεται η μάχη της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το κουαρτέτο των πιστωτών πίσω από τις κλειστές πόρτες του δωματίου στο Hilton, όπου γίνονται οι διαπραγματέυσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, επιμένουν εμφατικά για το «χαμηλό» πήχη που θέλουν να επιβάλλουν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντικό ρήγμα στις διαπραγματεύσεις.

Το ζήτημα της αναμόρφωσης του νόμου Κατσέλη και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων τίθενται στη συνάντηση που βρισκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι δανειστές φέρονται να ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για να προστατεύεται από τον πλειστηριασμό, ενώ το σύνολο των οφειλών δεν θα ξεπερνά κι αυτό τις 120.000 ευρώ. Το εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 8.180 ευρώ το άτομο και για το ζευγάρι 13917. Επιπλέον, 3.350 ευρώ θα προστίθεται για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Η ελληνική πλευρά αν και στην αρχή επέμενε για αντικειμενική αξία στις 300.000 ευρώ, τώρα φαίνεται να υποχωρεί στις 200.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ για ζευγάρι το ποσό ανέρχεται στα 250.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε παιδί θα προστίθενται επιπλέον 25.000 ευρώ, έως τρία παιδιά. Το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 200.000.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η πρόταση των δανειστών καλύπτεται το 17,3% έως 40% των οφειλετών, ενώ με την ελληνική θα δοθεί κάλυψη στο 72,4% στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί. Πηγές του υπουργείου που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης με τους θεσμούς, τα θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, το ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων – όλα θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο – ενώ σε ό,τι αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση Κοινή Υπουργική Απόφαση φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

Σχετικά άρθρα