Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι αναπάντητες ερωτήσεις για το ασφαλιστικό

Οι αναπάντητες ερωτήσεις για το ασφαλιστικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κατρούγκαλος, Συντάξεις, Συνταξιούχοι, Υπουργείο Εργασίας,

Στα χέρια του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, βρίσκεται πλέον το πόρισμα της επιτροπής των 12 σοφών για το ασφαλιστικό στο οποίο προτείνεται η ολική ανατροπή του συστήματος για όλους τους Έλληνες.

Η βασική πρόταση της επιτροπής σοφών είναι να υπάρξει μια σύνταξη η οποία θα καθορίζεται από την ασφαλιστική μερίδα του κάθε ασφαλισμένου.

Οσα δηλαδή πληρώνει κατά τη διάρκεια του βίου του θα βγάζουν και το ποσό που θα πληρώσει συν ένα επιτόκιο. Σε αυτό θα προστίθεται η βασική σύνταξη (τώρα 360 ευρώ) που θα δίνεται σε όσους συμπληρώνουν τα 67 χρόνια.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως στο κείμενο που παραδόθηκε χθες στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν υπάρχει ούτε ένας αριθμός.

Δεν υπάρχει δηλαδή κανένα νούμερο ούτε για στόχους, ούτε για συντάξεις, ούτε για μειώσεις, ούτε καν παραδείγματα υπολογισμού της σύνταξης.

Μέσα στις 30 σελδίες του πορίσματος των 12 σοφών δεν υπάρχουν μετρήσιμοι στόχοι, δεν υπάρχει το ύψος εισφορών, ποσοστά αναπλήρωσης της σύνταξης βάσει των οποίων θα καθορίζεται και η τελική παροχή, ενώ θολό είναι ακόμη το ποιους θα αφορά το νέο σύστημα και τι θα ισχύει κατά τη διαδικασία μετάβασης.

Δηλαδή πιο θα είναι το μεταβατικό καθεστώς και πόσο θα κερδίσει το κράτος από τη συνολική εφαρμογή του αλλά και από τον υπολογισμό εκ του μηδενός των ήδη συνταξιούχων.

Σημειώνεται πάντως ότι από τον πρόλογο του κειμένου, μέσα σε λίγες λέξεις, ξεκαθαρίζεται ότι το πόρισμα είναι γενικό και τελικά τις καυτές αποφάσεις θα πάρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η Επιτροπή ανέλαβε το δύσκολο έργο να σχεδιάσει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έφερε σε πέρας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.Εννοείται ότι το μόνο που χάραξε η Επιτροπή, είναι το μονοπάτι. Γι’ αυτό περιορίστηκε στην παράθεση των αρχών του προτεινόμενου συστήματος. Η υλοποίησή του προϋποθέτει περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίες. Ομοίως, η Επιτροπή δεν προχώρησε στην εξειδίκευση της μετάβασης που θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής πρότασης» τονίζεται από τον πρόλογο του πορίσματος…

Σημειώνεται ότι η επιτροπή που ανέλαβε να σχεδιάσει από το μηδέν ολόκληρο το ασφαλιστικό ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη του Αυγούστου… Μέσα σε 55 μέρες περίπου παρέδωσε το πόρισμα της.

Σχετικά άρθρα