ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση Μίχαλου με πρόεδρο Ecofin για μείωση φόρων και άρση capital controls

Συνάντηση Μίχαλου με πρόεδρο Ecofin για μείωση φόρων και άρση capital controls
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Άμεση συμφωνία με τους δανειστές για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και τα capital controls ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος έθεσε τα θέματα αυτά στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, με τον Pierre Gramegna, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin) και υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο Οικονομικού Φόρουμ των Ευρωεπιμελητηρίων.

Ο κ. Μίχαλος με την ιδιότητά του ως αναπληρωτής πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, παρουσίασε τις αναλυτικές προτάσεις των επιμελητηρίων στον κ. Gramegna σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη φορολογία, καθώς και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις κινήσεις κεφαλαίων.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι με τη νέα συμφωνία και τα μέτρα που αυτή φέρνει η ύφεση στην Ελλάδα θα βαθύνει και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία με τους δανειστές για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε στον κ. Gramegna ότι ήδη έχει καταθέσει σχετική μελέτη στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προβλέπει τη μείωση των κατώτερων συντελεστών από επιχειρηματική δραστηριότητα στο 22%, καθώς και μια σειρά προτάσεων για τον περιορισμό των φόρων και τελών που επιβάλλεται στην Ελλάδα με την ταυτόχρονη απλούστευση, βελτίωση και εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος της χώρας μας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ τόνισε ότι οι υψηλοί φόροι αποτελούν αξεπέραστο αντικίνητρο για τη προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε λειτουργία. Ο κ. Μίχαλος παρέδωσε στον κ. Gramegna και τη μελέτη των Επιμελητηρίων, στην οποία εμπεριέχονται ισοδύναμα μέτρα ύψους 4,6 δισ. ευρώ με πρόσθετες ρήτρες θετικής βελτίωσης που μπορούν να ανέλθουν σε 1,7 δισ. ευρώ για τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, χωρίς την αύξηση φόρων.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, ιδιαίτερα μετά την επιβολή των capital controls.

Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε στον κ. Gramegna ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να δοθεί μια άμεση λύση στο ζήτημα αυτό, ώστε τουλάχιστον αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο κ. Gramegna δεσμεύτηκε να μελετήσει με πολύ μεγάλη προσοχή τις προτάσεις των ελληνικών επιμελητηρίων και να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της ΚΕΕ, προκειμένου να προωθήσει για περαιτέρω διαβουλεύσεις στο Ecofin μέτρα για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική ύφεση.

Σχετικά άρθρα