Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία βλέπει το ΔΝΤ

«Τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία βλέπει το ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΕΝΦΙΑ, Κρατικός Προϋπολογισμός, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα όσα «βλέπουν» τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και σε αυτά του Λογιστηρίου του Κράτους, άρχισαν κιόλας να διαφαίνονται.

Με τους εμπειρογνώμονες των δανειστών να βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τα πρώτα στάδια της αναθεώρησης του προγράμματος, η διαφορά προέκυψε στις εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων και των δαπανών για το 2015.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι πρώτοι έλεγχοι στο ΓΛΚ έχουν εμφανίσει μια «τρύπα» 400 εκατομμυρίων ευρώ που, αν τελικά υφίσταται, θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα.

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί κυρίως με τα στελέχη του ΔΝΤ που επιμένουν στις επίσημες εκτιμήσεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015.

Επιμένουν δηλαδή ότι η Ελλάδα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα μπορέσει από πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν ότι θα έχει πριν από τη συμφωνία του Αυγούστου και παρά τα μέτρα που ψηφίστηκαν (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, παραμονή ΕΝΦΙΑ), να περιορίσει το έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έλλειμμα στο 0,25% του ΑΕΠ.

Η διαφορά είναι σχετικά μικρή (400-450 εκατ. ευρώ), ωστόσο αν θέλει κανείς να πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα ή να προσαρμόσει ανάλογα όσα θεσμοθετήθηκαν ή πρόκειται να θεσμοθετηθούν το επόμενο διάστημα.

Από την μεριά τους, τα στελέχη του ΓΛΚ προσπαθούν να πείσουν από την περασμένη Πέμπτη τους εμπειρογνώμονες του οργανισμού ότι η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και πρόκειται να ψηφιστούν μέχρι και το τέλος του χρόνου βασίζονται σε εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις και άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου.

Σχετικά άρθρα