Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σταθάκης αποκαλύπτει τον “διαιτητή” για τη ρύθμιση των δανειών

Ο Σταθάκης αποκαλύπτει τον “διαιτητή” για τη ρύθμιση των δανειών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Σταθάκης, Δάνεια, Εφημερίδα Έθνος, Κόκκινα Δάνεια,

Τον ρόλο “διαιτητή” ανάμεσα σε οφειλέτες και τράπεζες αναμένεται να παίξει η δημόσια Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου ,την σύσταση της οποίας εξήγγγειλε ο Γιώργος Σταθάκης.

Η νέα υπηρεσία θα συσταθεί με νόμο, μέχρι τον Νοέμβριο για να ρυθμίζει τις αποπληρωμές των δανείων στις τράπεζες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας, σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής».

Οπως εξηγεί, “πρόκειται για δημόσιο φορέα ο οποίος θα έχει πλήρη εικόνα των περιουσιακών στοιχείων κάθε δανειολήπτη, όπως σήμερα έχει μόνο το δικαστήριο, και θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και αντικειμενικό εργαλείο, που θα προσδιορίζει την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει το δάνειό του. Ταυτόχρονα θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του, ενώ το δάνειό του θα μπαίνει σε κλίμακα αξιολόγησης.

Με πιο απλά λόγια ο δανειολήπτης που θέλει να ρυθμίσει το δάνειό του ή να συνάψει σύμβαση για νέο θα μπορεί να απευθύνεται στην Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου, η οποία και θα βαθμολογεί τη δανειοδοτική του ικανότητα. Με αυτό τον βαθμό θα απευθύνεται έπειτα στην τράπεζα, η οποία δεν θα μπορεί να αμφισβητεί για παράδειγμα τη δυνατότητα μιας ευνοϊκής ρύθμισης ή χορήγησης ενός δανείου. Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο μέχρι τον Νοέμβριο”.

Στο θέμα των «κόκκινων δανείων», ο κ. Σταθάκης κάνει γνωστό επίσης πως ξεκινούν στις περιφέρειες τα «κέντρα ενημέρωσης για χρέη», όπου οι πολίτες δωρεάν θα ζητάνε πληροφορίες για τον τρόπο διαχείρισης των οφειλών τους.

Όπως δηλώνει για τα κόκκινα δάνεια:

“Το θέμα βρίσκεται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και συνδέεται φυσικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα εξαγγελιών. Στη διαπραγμάτευση αποτρέψαμε αγοραίες λύσεις που θα είχαν καταστροφικές συνέπειες και θέσαμε ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο διαλόγου. Εντούτοις τροποποιήθηκε ο «νόμος Κατσέλη» έτσι που πρώτον περιλαμβάνει όχι μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες αλλά και προς την εφορία και διευρύναμε τα κριτήρια ένταξης και για επαγγελματίες. Συνεπώς προσφέρει υψηλή – ασφαλή προστασία.

(…)Σημαντικά θα συμβάλει, πιστεύω, ο νέος θεσμός των τοπικών «κέντρων ενημέρωσης για χρέη», τον οποίο είχαμε εξαγγείλει κατά την προηγούμενη περίοδο.

Αυτά τα κέντρα θα διοικούνται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα προσφέρουν στον δανειολήπτη πληροφορίες για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις επιλογές που έχει σχετικά με τη διαχείριση των χρεών του. Η πρόσβαση σε αυτή την υπηρεσία θα είναι δωρεάν για όλους.

Επιπρόσθετα, τα κέντρα αυτά θα παρέχουν συνολικά στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να δημιουργηθεί μια τράπεζα δεδομένων σε κάθε περιφέρεια. Επιπλέον, από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οργανώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας (social safety net)”.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας προαναγγέλλει τον νέο αναπτυξιακό νόμο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ συνδυάζει την πλήρη άρση των capital controls με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Σχετικά άρθρα