Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γερμανοί βιομήχανοι “χαίρονται” για τους πρόσφυγες – Βρήκαν εργατικό δυναμικό!

Οι Γερμανοί βιομήχανοι “χαίρονται” για τους πρόσφυγες – Βρήκαν εργατικό δυναμικό!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Γερμανία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

Οι πρόσφυγες μπορούν να καλύψουν τα κενά σε εξειδικευμένους εργάτες στη Γερμανία, όμως θα πρέπει να απλοποιηθεί η νομοθεσία και να ξεπεραστεί το πρόβλημα της γλώσσας, γράφει η Deutsche Welle, σημειώνοντας πως κολοσσοί, όπως η Bayer, αξιοποιούν την ευκαιρία.

Ο Ρούντιγκερ Γκρούμπε, επικεφαλής των Γερμανικών Σιδηροδρόμων δεν άφησε να περάσει πολύ χρόνος.

Τρεις μέρες μετά τη μαζική άφιξη προσφύγων στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου έστειλε μέιλ σε όλους τους εργαζόμενους ευχαριστώντας τους για τις υπερπροσπάθειες που κατέβαλαν για τη θερμή υποδοχή των προσφύγων. Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί.

«Τώρα πρέπει να φροντίσουμε να τους ενσωματώσουμε στην κοινωνία μας και οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι αναλαμβάνουν ιδιαίτερη ευθύνη».

Μια μικρή ομάδα υπαλλήλων του αναζητά διαθέσιμα οικόπεδα και άδεια κτήρια για να τα διαθέσει στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, συστήνονται δύο προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο να γίνουν οι πρόσφυγες εργαζόμενοι των Γερμανικών Σιδεροδρόμων.

Η γερμανική οικονομία αφυπνίζεται. Και αντιδρά άλλοτε με γρήγορα αντανακλαστικά, άλλοτε παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Η Porsche, η Siemens και η BASF θέλουν να βοηθήσουν άμεσα. Η υπεύθυνη προσωπικού της Siemens, Γιανίνα Κούγκελ δήλωσε ότι η εταιρεία προτίθεται να απασχολήσει πρόσφυγες και να τους ενσωματώσει. Στο Ερλάνγκεν ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα, ενώ διέθεσε και 10 θέσεις για πρακτική εξάσκηση.

Από την πλευρά της η BASF υποστηρίζει στην περιοχή Λουντβιχσχάφεν 20 προγράμματα «με στόχο την ενσωμάτωση των προσφύγων».

Η Bayer στο Λεβερκούζεν θεωρεί ότι« η ενσωμάτωση των προσφύγων είναι μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις».

Η εταιρεία σχεδιάζει στο Βερολίνο ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου μέσω σχολικών βοηθημάτων «να τεθούν ήδη στο σχολείο οι βάσεις για μια επιτυχημένη κοινωνική ένταξη των προσφυγόπουλων».

Όλο το προηγούμενο διάστημα, το μόνιμο παράπονο μεγάλων αλλά και μικρών επιχειρήσεων ήταν οι ελλείψεις σε ειδικευμένα χέρια.

Τώρα τους ανοίγεται μια ευκαιρία να καλύψουν το κενό δίνοντας προοπτική ζωής στους πρόσφυγες.

«Οι πιθανότητες δεν είναι κακές», δηλώνει ο Ντίτερ Τσέσκε, επικεφαλής της Daimler. «Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι νέοι, καλά μορφωμένοι και με μεγάλες φιλοδοξίες. Τέτοιους ανθρώπους ψάχνουμε». Υπάρχουν όμως και εταιρείες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν.

Ο ασφαλιστικός κολοσσός Allianz δήλωσε γενικά ότι βοηθά τους πρόσφυγες «γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία», χωρίς να διευκρινίσει όμως τον τρόπο.

Η Bohringer Ingelheim θα αποφασίσει εντός της εβδομάδας για συγκεκριμένες δράσεις βοήθειας, ενώ και η VW χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τι ακριβώς είναι απαραίτητο.

Εκείνο που είναι απαραίτητο είναι γνώσεις γερμανικών.

Ο Χόλγκερ Σβάνεκε, Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Συνδέσμου Γερμανών Βιοτεχνών επιβεβαίωσε την μεγάλη ετοιμότητα των βιοτεχνών να δεχθούν πρόσφυγες, αλλά θα πρέπει να βελτιώσουν αισθητά τις γνώσεις των γερμανικών με εντατικά μαθήματα.

Σχετικά άρθρα