Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύγχυση με τον ΦΠΑ 23% και στα νηπιαγωγεία

Σύγχυση με τον ΦΠΑ 23% και στα νηπιαγωγεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νηπιαγωγείο, Υπουργείο Οικονομικών, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Σύγχυση προκαλούν οι «διευκρινίσεις» που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την απαλλαγή των υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης από την επιβολή ΦΠΑ 23%.

Κι αυτό διότι ενώ αναφέρουν ότι η προσχολική εκπαίδευση εξακολουθεί να απαλλάσσεται από τη φορολόγηση, ανεξάρτητα αν παρέχεται από οργανισμούς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, σε αυτήν συμπεριλαμβάνουν εκτός από τους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, τα οποία, όμως, ανήκουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που προκάλεσε την αναστάτωση έχει ως εξής: «… δεν εξετάζεται η πλήρωσή τους στην περίπτωση της προσχολικής εκπαίδευσης, η οποία εξακολουθεί να απαλλάσσεται, ανεξάρτητα αν παρέχεται από οργανισμούς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου (βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία)».

Η «διευκρίνιση» αυτή προκάλεσε νέα αναστάτωση στους εκπροσώπους της ιδιωτικής εκπαίδευσης που εκφράζουν έντονες αντιδράσεις για το μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το ως κοινωνικά άδικο και οικονομικά ατελέσφορο. Από την πλευρά τους, πάντως, πηγές του υπουργείου Παιδείας τόνισαν χθες στην «Η» ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία με νήπια που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των πέντε ετών, καθώς η φοίτηση είναι υποχρεωτική, αλλά μόνο τα τμήματα νηπιαγωγείων στα οποία φοιτούν νήπια ηλικίας τεσσάρων ετών.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα, αφού έως τις 31 Αυγούστου οι ιδιωτικοί φορείς των οποίων η εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν απαλλάσσεται, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση μεταβολών για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Σχετικά άρθρα