Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποια σχολεία δεν πληρώνουν ΦΠΑ 23%

Ποια σχολεία δεν πληρώνουν ΦΠΑ 23%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Ιδιωτικά Σχολεία, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί γλιτώνουν ΦΠΑ 23%. Η ανακοίνωση η οποία εξέδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (παραπέμποντας και σε αντίστοιχη υπό έκδοση διευκρινιστική εγκύκλιο) δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Για να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (πλην προσχολικής εκπαίδευσης) θα πρέπει αυτά να είναι φορείς δημοσίου δικαίου. Στην περίπτωση όπου πρόκειται για φορείς ιδιωτικού δικαίου, οι προϋποθέσεις απαλλαγής είναι τέτοιες που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Οι αλλαγές θα είναι άμεσες και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τα οποία πιάνονται πλέον στην τσιμπίδα του ΦΠΑ θα πρέπει μέσα σε 11 μέρες, έως τις 31 Αυγούστου να μεριμνήσουν για την τακτοποίηση της υπόθεσής τους στην εφορία, κοινώς να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Στις σημερινές ανακοινώσεις περί ΦΠΑ, μετά την ενεργοποίηση του νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα με το Μνημόνιο, τα καλά νέα αφορούν στο μοσχαρίσιο κρέας και το παναρισμένο κοτόπουλο.

Τελειώνει ο απόλυτος παραλογισμός επιβολής ΦΠΑ 23% και επανέρχονται στο 13%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται εφεξής τόσο το μοσχαρίσιο κρέας, όσο και όλα ανεξαιρέτως τα είδη κρέατος από ζώα και πτηνά, τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα ανάμειξης αυτών των κρεάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που παρασκευάζονται, συντηρούνται, διατηρούνται ή παρουσιάζονται προς πώληση, με την προϋπόθεση ότι είναι κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου.

Τα σχολεία

Στο οικονομικότερο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο της Αθήνας, τα ετήσια βασικά δίδακτρα χωρίς σχολικό και έξτρα δραστηριότητες από 5.490 ευρώ πέρυσι, με ΦΠΑ 23% αυξάνονται σε 6.752 ευρώ ή 1.272 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τους υπολογισμούς που είχε κάνει από τις αρχές του καλοκαιριού η οικογένεια όταν «έκλεινε» τη θέση στο σχολείο.

Στο ακριβότερο ιδιωτικό δημοτικό της Αθήνας τα δίδακτρα απογειώνονται στα 13.976 ευρώ (από 11.363 ευρώ) με αύξηση 2.613 ευρώ ενώ στην περιφέρεια, το άλμα τιμών στο φθηνότερο ιδιωτικό γυμνάσιο ξεκινά από τα 920 ευρώ για να φτάσει στο ακριβότερο τα 1.782 ευρώ.

Οι διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν ορίζουν ότι, όσον αφορά στους μη δημόσιους οργανισμούς, το κοινοτικό δίκαιο επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν την απαλλαγή από τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχουν ιδιωτικοί φορείς εφόσον δεν στρεβλώνουν τους όρους ανταγωνισμού και:

– Δεν επιδιώκουν το κέρδος και έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα

– Διοικούνται αμισθί από πρόσωπα χωρίς άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων,

– Εχουν χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις τιμές εμπορικών επιχειρήσεων που υπόκεινται στο ΦΠΑ.

Οι περιορισμοί είναι πολλοί και πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά για να υπάρξει απαλλαγή ενώ εφόσον υπάρχει κερδοσκοπική δραστηριότητα, δεν γίνεται καν συζήτηση. Υπάγονται κανονικά σε ΦΠΑ 23%.

Στη σημερινή ανακοίνωση τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα. Τονίζεται ότι αναφορικά με την απαλλαγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης και των στενά συνδεόμενων με την εκπαίδευση παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών, με τις νέες διατάξεις της περ. ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), οι οποίες ισχύουν από 20.07.2015, η απαλλαγή περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που οι εν λόγω πράξεις πραγματοποιούνται από οργανισμούς δημόσιου δικαίου.

Όσον αφορά στους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, η απαλλαγή αυτή ισχύει υπό τον όρο ότι οι εν λόγω οργανισμοί:

i. δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους, τα ενδεχόμενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών,

ii. η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό, από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων,

iii. οι τιμές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στο ΦΠΑ,

iv. η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται αθροιστικά ενώ δεν εξετάζεται η πλήρωσή τους στην περίπτωση της προσχολικής εκπαίδευσης, η οποία εξακολουθεί να απαλλάσσεται, ανεξάρτητα αν παρέχεται από οργανισμούς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου (βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία).

Σχετικά άρθρα