Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα προϊόντα που τόνωσαν τις εξαγωγές

Τα προϊόντα που τόνωσαν τις εξαγωγές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελαιόλαδο, Εξαγωγές, Πανελλήνιος Συνδέσμος Εξαγωγέων,

Σημαντική ενίσχυση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, επιφύλασσε ο περασμένος Ιούνιος, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας και σε επίπεδο α’ εξαμήνου του έτους.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, για τον Ιούνιο του 2015, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μεν μειωμένη κατά 10,7% (στα 2,23 δισ. ευρώ από τα 2,49 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2014), ωστόσο η υποχώρηση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα, προκύπτει εκρηκτική αύξηση κατά 18% ή κατά 250,3 εκατ. ευρώ

Ως αποτέλεσμα των επιδόσεων του Ιουνίου, στο α’ εξάμηνο του έτους, προκύπτει μικρή μείωση της τάξης του 1,8% στη συνολική αξία των εξαγωγών (στα 12,99 δισ. ευρώ από 13,24 δισ. ευρώ), ή απώλειες της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση της τάξης του 13,7%, ήτοι αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «τα στοιχεία των εξαγωγών, που δεν περιλαμβάνουν ακόμη το διάστημα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, αναδεικνύουν το πόσο κρίσιμη είναι πλέον η επιστροφή στην κανονικότητα. Επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα της συμβολής των εξαγωγών και της εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία, αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η ταχύτερη δυνατή χαλάρωση των capital controls που αφορούν εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό, αλλά κυρίως η αδιαπραγμάτευτη άρση του πέπλου αβεβαιότητας και της αστάθειας, που επιτείνεται όσο καθυστερεί η οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους της χώρας.

Παράλληλα, λοιπόν, με την επιτάχυνση των εγκρίσεων για τα εμβάσματα εξωτερικού από τις Τράπεζες και την επέκταση της δυνατότητας αναλήψεων μετρητών από τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις -στα πρότυπα όσων τουλάχιστον ισχύουν ήδη για τις ναυτιλιακές εταιρείες-, να προωθηθούν οι λύσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την εξομάλυνση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και τη δρομολόγηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές και εταίρους της.

Είναι απολύτως αναγκαίο άμεσα να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των εμπορικών μας εταίρων, των ελληνικών επιχειρήσεων και καταθετών προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα και της κοινότητας, ελληνικής και διεθνούς, προς το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Στην περίπτωση αυτή, οι Έλληνες Εξαγωγείς έχουν αποδείξει και αποδεικνύουν ότι θα συνεχίσουν άμεσα να συνεισφέρουν σε δημιουργία, σε παραγωγικότητα, σε θέσεις εργασίας και σε συνάλλαγμα».

Η ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ επί των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι η αύξηση του περασμένου Ιουνίου στη συνολική αξία των εξαγωγών προέρχεται κυρίως από τις χώρες της ΕΕ (+7,4%), την ώρα που οι συνολικές εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες υποχώρησαν εκ νέου θεαματικά (-26,7%). Αν πάντως, εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτουν σημαντικά υψηλοί ρυθμοί εξαγωγών, τόσο προς την ΕΕ (+21,5%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (+11,6%).

Σε επίπεδο συνολικής αξίας εξαγωγών για το 6μηνο του 2015, προκύπτει αύξηση κατά 10,4% προς τις χώρες της ΕΕ και μείωση 13,1% προς τις Τρίτες Χώρες. Με εξαίρεση των πετρελαιοειδών, καταγράφεται αύξηση κατά 14,8% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 11,5% προς τις Τρίτες Χώρες.

Ως αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών, το μερίδιο στη συνολική αξία εξαγωγών για τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται 53,8%, έναντι ποσοστού 46,2% για τις Τρίτες Χώρες. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των χωρών της ΕΕ εκτοξεύεται στο 73,9%, έναντι ποσοστού μόλις 26,1% των Τρίτων Χωρών.

Ενδεικτικό γεγονός της πορείας των εξαγωγών κατά τον περασμένο Ιούνιο, είναι ότι εκτός του κλάδου των πετρελαιοειδών (-45,2%, λόγω και του shut down του Μαΐου), όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι καταγράφουν ως και διψήφιους ρυθμούς ανόδου, με πρωταγωνιστές το ελαιόλαδο (+174,3%), τα ποτά-καπνός (+41,8%), τα μηχανήματα (+28,8%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+28,7%).

Ανάλογη εικόνα, αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς καταγράφεται και σε επίπεδο 6μηνου, όπου επίσης με εξαίρεση τον κλάδο των πετρελαιοειδών (-25,1%), όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι κινούνται ανοδικά, με πρωταγωνιστές το ελαιόλαδο (+213,5%), τα ποτά-καπνός (+30,3%), τα μηχανήματα (+26,5%), τα εμπιστευτικά (+20,8%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+17,9%).

Σχετικά άρθρα