Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί οι Έλληνες χρηματιστές αντιδρούν στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

Γιατί οι Έλληνες χρηματιστές αντιδρούν στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Χρηματιστήριο, Χρηματιστήριο Αθηνών,

Αντίθετος είναι ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) στους περιορισμούς στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σύμφωνα με πληροφορίες ο σύνδεσμος θα αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι χρηματιστές τονίζουν ότι η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών, καθώς και Ελλήνων και ξένων επενδυτών, η οποία και αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας του χρηματιστηριακού θεσμού.

Οι ξένοι επενδυτές θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων και θα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό.

Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.

Θα μπορούν να αγοράζουν με χρήση μετρητών, εμβασμάτων από το εξωτερικό, κεφαλαίων που τυχόν έχουν στα πιστωτικά τους υπόλοιπα και κεφάλαια που προέρχονται από πληρωμές μερισμάτων και τοκομεριδίων.

Ο ΣΜΕΧΑ σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει την χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων για τη διευκόλυνση των συναλλαγών των ξένων επενδυτών στις αγορές του ΧΑ, αλλά αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που σχετίζονται με τη χρήση των υφιστάμενων κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται μόνο στην αγορά μετοχών , αφήνοντας ελεύθερες τις πωλήσεις , θα ευνοήσουν σαφώς τις πωλήσεις και όχι τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων δημιουργώντας έτσι ανισορροπία της αγοράς η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης προς τον μηχανισμό της αγοράς και την ακεραιότητα, τελικά βλάπτουν την ίδια την Ελληνική Αγορά.

Αυτή η αρνητική συνέπεια θα μειώσει το ρόλο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ως ένα διαφανές, αποτελεσματικό και καλά αναγνωρισμένο μηχανισμό για την άντληση κεφαλαίων από τις μεσαίου μεγέθους ελληνικών επιχειρήσεων και, κατά συνέπεια, το επενδυτικό ενδιαφέρον των θεσμικών ή συλλογικών κεφαλαίων για επενδύσεις μέσω του Χρηματιστηρίου, θα πρέπει να περιορίζεται .

Θεωρούμε, προσθέτει ο ΣΜΕΧΑ ότι τέτοιες συνθήκες της αγοράς, ιδίως όταν σχηματίστηκε μετά την κρατική παρέμβαση δεν συμπίπτουν με τη διαφάνεια των αρχών του MAD και MiFID οδηγιών.

Τα προτεινόμενα μέτρα συνιστούν αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και το συνταγματικό δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας και της ισότητας.

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση που αφορά στην επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου.

Η ανακοίνωση του Χ.Α. για το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

Σε ανακοίνωσή του το Χ.Α. αναφέρει ότι μετά την υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών της σχετικής απόφασης, η οποία έλαβε χώρα σήμερα, η Διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) και του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΕΛΚΑΤ) έλαβαν αποφάσεις για την επαναλειτουργία, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015, της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερή Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) και εισηγήθηκαν προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την επανέναρξη της λειτουργίας εκκαθάρισης και διακανονισμού για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ.
Οι τεχνικοί όροι διεξαγωγής της εκκαθάρισης και του διακανονισμού περιγράφονται στην Υπουργική Απόφαση.

Σχετικά άρθρα