Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλα τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ

Όλα τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίνητα, ΕΝΦΙΑ, Τρύφων Αλεξιάδης,

Με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και με σταθερό τον στόχο είσπραξης ύψους 2,65 δισ. ευρ θα επιβληθεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδια για να μεταφέρει τα βάρη προς τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή γίνεται προεργασία στο υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο του ΕΝΦΙΑ, αλλά ξεκαθάρισε πως «η οροφή του φόρου είναι συγκεκριμένη, 2,65 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε επ’ αυτού του θέματος, αλλά σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του φόρου, γιατί στον ΕΝΦΙΑ είναι δύο φόροι (σ.σ. κύριος και συμπληρωματικός), και θα δούμε τι ακριβώς ποσό θα παίρνουμε από τον έναν και τι από τον άλλον».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια αυτά προβλέπουν αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (μέχρι και τριπλασιασμό), που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας, έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η καταβολή του φόρου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Κάτι που σημαίνει ότι, για να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις, θα πρέπει η πρώτη δόση να πληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015. Αν υπάρξει καθυστέρηση, τότε οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου θα είναι λιγότερες.

Στο τραπέζι έχει πέσει η μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του.

Αυτήν τη στιγμή, ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε αστικά ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ, και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.

Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να κυμαίνονται από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία (π.χ. μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ταυτόχρονα, όμως, θα αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως, για παράδειγμα, στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ. Για αυτή την κατηγορία ακινήτων, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 6 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σχετικά άρθρα