Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρχονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Τι θα αλλάξει και ποιους θα επιβαρύνει

Έρχονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Τι θα αλλάξει και ποιους θα επιβαρύνει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντικειμενικές Αξίες, ΕΝΦΙΑ, Φορολογία, Φορολογία Ακινήτων,

Με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007, θα κλιθούν φέτος να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ φέτος οι φορολογούμενοι, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους πως από το 2016 θα είναι δικαιότερος.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα προσπαθήσει να φέρει αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ώστε να μετακυλιστούν οι επιβαρύνσεις σε όσους κατέχουν μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

Οι δρομολογούμενες αλλαγές

-Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μικροπαρεμβάσεις που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, θα ωφεληθούν όσοι έχουν κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το επίπεδο θα υπάρξει μείωση του φόρου.

-Σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες οι αλλαγές αναμένονται από το 2016. Ετσι, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%.

-Επιπλέον, εξετάζεται η αλλαγή στους συντελεστές φόρου στα μικρότερης αξίας ακίνητα. Παραδείγματος χάριν, ακίνητα με αξία ως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό και σε ό,τι αφορά στον κύριο φόρο αναμένεται να μειωθεί και να μην υπολογίζεται όπως σήμερα με 2 ως 2,9 ευρώ/τετραγωνικό. Ταυτόχρονα και για να μην υπάρξουν απώλειες στα έσοδα θα αυξηθεί ο συντελεστής στα ακίνητα αξίας άνω των 2.000 ευρώ/τετραγωνικό από τα 6 ως 13 ευρώ που είναι σήμερα.

-Παράλληλα, δρομολογούνται έρχονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Όλα δείχνουν ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί από τις 300.000 ευρώ στις 250.000 αυξάνοντας έτσι τη φορολόγηση.

Σχετικά άρθρα