Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΕΒ: Ο τζίρος έπεσε έως και 80% εξαιτίας των capital controls

ΣΕΒ: Ο τζίρος έπεσε έως και 80% εξαιτίας των capital controls
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Θεόδωρος Φέσσας, ΣΕΒ, Τράπεζες,

Σημαντική ζημιά έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις από την επιβολή των capital controls, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Παράλληλα τόνισε ότι η χρηματοδοτική ομαλότητα θα επιστρέψει μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Αναφορικά με το θέμα των capital controls ο πρόεδρος του ΣΕΒ  τόνισε ότι «δυστυχώς η ζημιά είναι σημαντική, γιατί η αλυσίδα εφοδιασμού των επιχειρήσεων διακόπηκε ξαφνικά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν προβλήματα στις συναλλαγές με τους προμηθευτές και τους πελάτες τους και το πρόβλημα είναι εντονότερο στις επιχειρήσεις εκείνες που εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες.

Στο χρονικό διάστημα που ισχύουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι καταγράφεται μείωση στους τζίρους των επιχειρήσεων, που κυμαίνεται από 30% έως 80%, ανάλογα με τον κλάδο και το αντικείμενό τους».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προέβλεψε ότι η επιστροφή στην χρηματοδοτική ομαλότητα για τις επιχειρήσεις θα επέλθει μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που την τοποθέτησε μεταξύ Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015, οπότε και αναμένεται η σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. «Βεβαίως», τόνισε ο κ. Φέσσας «η βασική επίπτωση ήταν και παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης που εξακολουθεί να υφίσταται στις συναλλαγές και το τραπεζικό σύστημα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Φέσσας ερωτώμενος για το Grexit επεσήμανε ότι, μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους, εξακολουθεί να υφίσταται – αν και με μικρές πιθανότητες.

Για τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ επεσήμανε ότι είναι σημαντικές σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας και τόνισε ότι οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι (λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων) είναι ευκαιρία, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η υποχρεωτική στροφή των πολιτών προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σχετικά άρθρα