Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕFSM, EFSF, ESM: Ποιοί είναι και τι κάνουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης

ΕFSM, EFSF, ESM: Ποιοί είναι και τι κάνουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,

Οι 3 μηχανισμοί διάσωσης που δημιούργησαν ΕΕ και Eυρωζώνη από την εποχή της κρίσης για προστασία και σταθεροποίηση των κρατών μελών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος EFSM, ΕFSF και ΕSM επανέρχονται στο προσκήνιο λόγω συμμετοχής τους στη στήριξη της Ελλάδας, μετά τη συμφωνία με τους εταίρους. Παραμένουν, όμως, εν πολλοίς άγνωστοι λόγω της πολύπλοκης λειτουργίας τους.

Η εμπλοκή των μηχανισμών στις τρέχουσες ανάγκες της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα, οι υπουργοί οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής στην παροχή δανείου-γέφυρας ύψους 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το δάνειο αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή, αφού έχουν ψηφίσει τα εθνικά κοινοβούλια επί της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ελληνική κυβέρνηση και εταίροι τα ξημερώματα της Δευτέρας, και θα προέλθει τελικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stabilisation Mechanism-EFSM), μετά την άρση των βρετανικών αντιρρήσεων. Απομένει, επίσης, η εξεύρεση άλλων 5 δις ευρώ για την κάλυψη των οφειλών του ελληνικού κράτους έως τα τέλη Αυγούστου.

Το Eurogroup ενέκρινε, επίσης, επί της αρχής την τριετή στήριξη της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (Εuropean Stabiltiy Mechanism-ESM), σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν οι σχετικές εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Το Εurogroup ανέφερε, ακόμη, ότι μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την επίσημη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) που αναμένεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα δοθεί εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν γρήγορα το νέο πρόγραμμα με τις ελληνικές αρχές, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι πολιτικής που θα συνοδεύουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης.
Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάιζεμπλουμ, θα απαιτηθούν περίπου τέσσερις εβδομάδες για να οριστικοποιηθεί η προαναφερθείσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα, τριετούς διάρκειας και ύψους 82-86 δισ. ευρώ, μέσω του ESM. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι ο εν λόγω Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε να παράσχει περίπου 50 δις ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ της 12ης Ιουλίου αναφέρει στην ανακοίνωσή του ως πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες του νέου προγράμματος για την Ελλάδα ένα ποσό μεταξύ 82 και 86 δισεκ. ευρώ, με βάση τις εκτιμήσεις των θεσμών.

Όμως, ποιοι είναι και πως λειτουργούν οι δύο προαναφερόμενοι μηχανισμοί, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stabilisation Mechanism-EFSM), ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (Εuropean Stabiltiy Mechanism-ESM), καθώς και ο τρίτος συναφής, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility – EFSF)

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ -ανάλυση, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πολυδεύκης Παπαδόπολυος :

Ο πρώτος και προσωρινός «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης» (EFSM)

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (European Financial Stabilisation Mechanism – EFSM) ήταν ένα από τα πρώτα όργανα που δημιούργησε από το Μάιο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο EFSM αποτέλεσε πρόγραμμα χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, που βασίστηκε σε κεφάλαια τα οποία αντλήθηκαν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και κατοχυρώθηκαν από την Κομισιόν, χρησιμοποιώντας τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εγγύηση. Eτσι, ο EFSM λειτούργησε υπό την εποπτεία της Επιτροπής, αποσκοπώντας στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, με την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη μέλη της ΕΈ που βρέθηκαν σε οικονομική δυσκολία.

Σε αντίθεση με τα ταμεία στήριξης που ιδρύθηκαν στη συνέχεια (EFSF και ESM), ο EFSM άντλησε τα χρήματά του από τις αγορές με εγγύηση από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε., στο οποίο μετέχει το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. και όχι μόνο από τα μέλη της ευρωζώνης. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που υπήρξαν αντιρρήσεις για τη χρηματοδότηση του παρόντος προγράμματος-γέφυρας των 7 δις προς την Ελλάδα από χώρες όπως η Βρετανία, η Τσεχία και η Κροατία, οι οποίες δε μετέχουν στην ευρωζώνη. Nα σημειωθεί ότι το 2011, η Βρετανία είχε αρνηθεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Πάντως, η απόφαση για τη χρήση του EFSM απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία των χωρών της ΕΕ -συμφωνία από 15 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της – και επομένως θα μπορούσε να παρακαμφθεί η αντίρρηση μιας ή και περισσοτέρων χωρών.

Το ταμείο του EFSM είχε την εξουσία να αυξηθεί έως του ποσού των 60 δις €. Παράλληλα, μια ξεχωριστή οντότητα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εξουσιοδοτήθηκε να δανειστεί έως και € 440.000.000.000. Τόσο το EFSM όσο και το EFSF λειτούργησαν μέχρι τον Ιούνιο του 2013, όταν αντικαταστάθηκαν από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Να σημειωθεί ότι ο EFSM είχε τη μέγιστη πιστοληπτική διαβάθμιση (AAA από την Fitch Ratings και την Standard & Poor’s και Αaa από την Moody’s).

Μετά από την τριετή λειτουργία του, στα ταμεία του EFSM απέμειναν περίπου 13,2 δις ευρώ, μετά τη χρήση των υπολοίπων από τα 60 δις για τη στήριξη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Με βάση τα προαναφερόμενα ποσά που είχαν περισσέψει έρχεται τώρα να ενεργοποιηθεί ξανά ο εν λόγω μηχανισμός, για να δώσει λύση για τη χρηματοδότηση του τρίμηνου προγράμματος-γέφυρα για την Ελλάδα, μια και η παροχή δανείων από τον ESM απαιτεί συνολική συμφωνία και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την τριετία 2015-2018.

Το δίδυμο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility – EFSF) υπήρξε ένα όργανο ειδικού σκοπού (special purpose vehicle) που συμφωνήθηκε από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Μαΐου του 2010, με στόχο τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη με την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη της ευρωζώνης σε οικονομική δυσκολία. Η επίσημη ημερομηνία ίδρυσής του ήταν η 7η Ιουνίου 2010, ενώ σε πλήρη δράση ξεκίνησε από τις 4 Αυγούστου 2010. Το ταμείο είχε την έδρα του στην πόλη του Λουξεμβούργου. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει σε αυτό υπηρεσίες διαχείρισης διαθεσίμων και διοικητική υποστήριξη μέσω συμβάσεων σε επίπεδο υπηρεσιών.

Ο εν λόγω ευρωπαϊκός μηχανισμός είχε τη δυνατότητα να εκδώσει ομόλογα ή άλλα χρεόγραφα στην αγορά με την υποστήριξη του Γερμανικού Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για να αυξήσει τα κεφάλαια που απαιτούνταν για την παροχή δανείων προς χώρες της ευρωζώνης με οικονομικά προβλήματα. Είχε επίσης τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών ή να αγοράσει κρατικά ομόλογα. Η έκδοση των ομολόγων του έπρεπε να συνοδεύεται από εγγυήσεις που παρέχονται από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ανάλογα με το μερίδιό τους στο καταβεβλημένο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μετά την συνέχιση της οικονομικής κρίσης στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και την Ιρλανδία και κυρίως την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος χρέους της Ελλάδας, τα κράτη μέλη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση του ρόλου του ταμείου. Έτσι, το αρχικό πλάνο προέβλεπε πως η διευκόλυνση μπορεί να συνδυαστεί με δάνεια μέχρι και € 60 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) και έως € 250 δισ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την δημιουργία ενός οικονομικού πλαισίου ασφαλείας μέχρι και 750.000.000.000 ευρώ.

Η διευκόλυνση δανεισμού από τον EFSF μπορούσε να γίνει κατόπιν αιτήματος υποστήριξης από ένα κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ που δεν ήταν πλέον σε θέση να δανειστεί από τις αγορές σε αποδεκτές τιμές. Προηγουμένως, ένα οικονομικό πρόγραμμα της χώρας θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, να είχε γίνει ομόφωνα δεκτό από το Eurogroup και να είχε υπογραφεί ένα σχετικό «μνημόνιο κατανόησης» για τους όρους του δανεισμού.
Με βάση τον σχεδιασμό που υπήρξε από τα κράτη μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετά τον Ιούνιο του 2013, τόσο το EFSF όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) αντικαταστάθηκαν με τον (μόνιμο) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM).

Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF ήταν ο Κλάους Ρέγκλινγκ και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ο εκάστοτε πρόεδρος του Euroworking Group, που τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ο Τόμας Βίζερ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελέστηκε από υψηλού επιπέδου εκπροσώπους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορούσαν, η κάθε μια, να διορίσουν έναν παρατηρητή στο Διοικητικό Συμβούλιο της EFSF.

To EFSF είχε, αρχικά, την μέγιστη πιστοληπτική διαβάθμιση (AAA από την Fitch Ratings και την Standard & Poor’s και Αaa από την Moody’s). Ωστόσο, λόγω της παρατεινόμενης κρίσης και του αντίκτυπου σε ορισμένες χώρες μέλη του Ταμείου, τις 16 Ιανουαρίου 2012 η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική του ικανότητα σε AA+.

Ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) που ζητάμε το νέο δάνειο.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM) είναι ένα μόνιμο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 19 μέλη της Ευρωζώνης, το οποίο διαδέχθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης. Ο ESM τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2013, όταν επικυρώθηκε από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Συνολικά το ταμείο του μηχανισμού προικοδοτήθηκε με 500 δις ευρώ, τα οποία έχει σχεδιαστεί να ανέλθουν στα 704 δισ. ευρώ. Διευθύνων Σύμβουλος του ΕSM έχει οριστεί από την αρχή ο μέχρι τότε Διευθύνων Σύμβουλος και του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ο εκάστοτε πρόεδρος του Eurogroup, δηλαδή ο Γέρουν Ντάιζεμπλουμ.

Ο ESM μπορεί να δανείσει απευθείας στις κυβερνήσεις. Μπορεί, επίσης, να αγοράσει χρέη τους (δηλαδή κρατικά ομόλογα) είτε άμεσα όταν εκδίδονται, είτε στη δευτερογενή αγορά. Επιπλέον, ο ESM δύναται να υποστηρίξει τις τράπεζες άμεσα. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να αφορά μια «ανακεφαλαιοποίηση», συνήθως παρέχοντας χρήματα σε αντάλλαγμα με συμμετοχή στην μετοχική σύνθεση.

Το πρώτο πρόγραμμα που εκτελέστηκε από τον ESM ήταν ένα δάνειο προς την Ισπανία για να βοηθήσει την ενδυνάμωση των τραπεζών της χώρας. Για το σκοπό αυτό ο ESM πλήρωσε ένα σύνολο 41,3 δις ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 και το Φεβρουάριο του 2013. Το μόνο άλλο πρόγραμμα του ESM ήταν μέχρι στιγμής αυτό για την Κύπρο, με πρόβλεψη να διατεθούν έως 9 δις ευρώ, για τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της κυπριακής κυβέρνησης και την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα του νησιού.

Σε περίπτωση δανεισμού από τον ESM, οι πολιτικές που η εμπλεκόμενη χώρα καλείται να ακολουθήσει αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά περίπτωση. Π.χ. στην περίπτωση της Ισπανίας οι όροι επικεντρώθηκαν στις τράπεζες, ενώ για την Κύπρο οι όροι ήταν ευρύτεροι και κάλυπταν αλλαγές στη φορολογία και τις κυβερνητικές δαπάνες, καθώς και τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και του συνταξιοδοτικού.

Η λήψη αποφάσεων στον ESM γίνεται ομόφωνα από τα κράτη μετόχους, εκτός των περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπεται να περάσει απόφαση με το 85% της πλειοψηφίας των μεριδιούχων. Έτσι, στην περίπτωση που υπάρξει εναντίωση στον νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα από μια μικρομεσαία χώρα όπως π.χ. η Φινλανδία (που έχει εκφράσει διάφορες αντιρρήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων) αυτή δεν θα μπορούσε να σταματήσει το εν λόγω πρόγραμμα διάσωσης.

Κι αυτό γιατί όσο παράδοξο και αν μπορεί να ακούγεται, η Ελλάδα ως μέτοχος του ESM (με 2,79%) είναι ισχυρότερη από τη Φινλανδία (1,78%), αλλά και την Αυστρία (2,76%), Κύπρο (0,19%), Εσθονία (0,18%), Ιρλανδία (1,59%), Λετονία (0,27%), Λιθουανία (0,40%), Λουξεμβούργο (0,24%), Μάλτα ( 0,072%), Πορτογαλία (2,49%), Σλοβακία (0,81%) και Σλοβενία (0,42%). Οι χώρες με υψηλότερη συμμετοχή από τη χώρα μας είναι το Βέλγιο (3,45%), η Γαλλία (20,2%), η Γερμανία (26,9%),η Ιταλία ( 17,8%), η Ολλανδία (5,6%) και η Ισπανία με 11,8%.

Πάντως, η έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για νέο δάνειο από το ESM, θα πρέπει να «περάσει» από την έγκριση του Eurogroup, με βάση τα γνωστά προαπαιτούμενα. Σύμφωνα δε με τα τελευταία δεδομένα, η Ελλάδα θα χρειαστεί να καλύψει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας το μεγαλύτερο μέρος των ζητούμενων 82-86 δις ευρώ, μέρος των οποίων θα είναι και τα ποσά που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πέραν τούτων, επιθυμία της Ελλάδας ήταν και παραμένει ένα μακροχρόνιο δάνειο από τον ΕSM το οποίο να αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για την περίοδο 2015-2018. Μια τέτοια αντικατάσταση των βραχυχρόνιων δανείων της τριετίας 2015-2018 με δανεισμό 30ετίας θα συνιστούσε μια μίνι- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΠΗΓΗ: ert.gr (Ρεπορτάζ-Ανάλυση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος)

Σχετικά άρθρα