Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι 9 άνθρωποι που είχαν προβλέψει την ελληνική κρίση από το 1990

Οι 9 άνθρωποι που είχαν προβλέψει την ελληνική κρίση από το 1990
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Ευρώ, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

Παρότι μπορεί η Ελλάδα και το χρέος της να είναι πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο τα τελευταία 5 χρόνια, όμως οικονομολόγοι, πολιτικοί αλλά και ακαδημαϊκοί είχαν ήδη εντοπίσει τις πρώτες μικρορωγμές στα θεμέλια της ελληνική οικονομίας (και όχι μόνο) από το 1990!

Tο Bloomberg υπενθυμίζει αναφορές 9 ανθρώπων που μάλλον είχαν «δει» και προσπάθησαν να προειδοποιήσουν, την ελληνική κρίση.

Το ενδιαφέρον του πρακτορείου κεντρίζει το γεγονός πως η Ελλάδα προσπάθησε 2 φορές να μπει στην ευρωζώνη.

Την πρώτη το 1998 όταν δηλαδή απέτυχε και τελικά το 2001 κατάφερε να γίνει μέλος της ευρωζώνης.

Οι 9 άνθρωποι που είχα προβλέψει την ελληνική κρίση:

1)Ο Randall Wray, οικονομολόγος, ο οποίος στο βιβλίο του «Understanding Modern Money» το 1998 επέκρινε τη δομή της ευρωζώνης.

«Όπως έχει σχεδιαστεί μέχρι στιγμής, η νομισματική ένωση θα έχει μια κεντρική τράπεζα (την ΕΚΤ) αλλά δεν θα έχει οικονομικά υποκαταστήματα. Είναι σαν οι ΗΠΑ να λειτουργούσαν με την FED, χωρίς ωστόσο κεντρικές τράπεζες των εκάστοτε πολιτειών» ανέφερε.

2)Ο Arnulf Baring, αμερμανός πολιτικός επιστήμονας, ο οποίος το 1997 είχε γράψει σε ένα βιβλίο του:

«Όταν εμείς οι Γερμανοί ζητάμε νομισματική πειθαρχία, άλλες χώρες θα κατηγορούν αυτήν την πειθαρχία για τα οικονομικά τους δεινοπαθήματα και κατ’ επέκταση θα κατηγορούν εμάς. Επιπλέον, θα μας βλέπουν ως ένα είδος οικονομικού χωροφύλακα».

3)Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της Margaret Thatcher, το 1990 η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε προειδοποιήσει ότι το ενιαίο νόμισμα δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει ταυτόχρονα τις πιο ισχυρές και τις πιο αδύναμες οικονομίες.

«Είχαμε επιχειρήματα που θα μπορούσαν να πείσουν τόσο τους Γερμανούς -που θα ανησυχούσαν για την αποδυνάμωση των πολιτικών κατά του πληθωρισμού- όσο και τις φτωχότερες χώρες -στις οποίες πρέπει να ειπωθεί ότι δεν θα διασωθούν από τις συνέπειες του ενιαίου νομίσματος, που θα μπορούσαν συνεπώς να συνθλίψουν τις αναποτελεσματικές οικονομίες τους».

4)Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Τράπεζας του Καναδά το 2000, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, έγραφε Milton Friedman ευρώ:

«Νομίζω ότι το ευρώ βρίσκεται τώρα στο μήνα του μέλιτος. Ελπίζω να πετύχει, αλλά έχω πολύ χαμηλές προσδοκίες. Νομίζω ότι οι διαφορές ανάμεσα στις διάφορες χώρες θα συσσωρευθούν και ότι τα ασύγχρονα σοκ θα το επηρεάσουν».

5) Σε άρθρο του στο Eastern Economic Journal, το 199 ο οικονομολόγος Mathew Forstater περιέγραφε τις ανησυχίες του για το μέλλον του ευρωπαϊκού νομίσματος:

«Παραδίδοντας την εθνική νομισματική τους κυριαρχία, οι χώρες δεν μπορούν πλέον να κάνουν συντονισμένες οικονομικές και νομισματικές πολιτικές που είναι απαραίτητες για ένα περιεκτικό και αποτελεσματικό φάρμακο στις περιοδικές κρίσεις ζήτησης. Γιατί οι χώρες να θυσιάσουν εθελοντικά την δυνατότητά τους να εφαρμόσουν μια συντονισμένη μακροοικονομική πολιτική, ειδικά σε μια περίοδο που τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας είναι σε διψήφια νούμερα και υπάρχουν ξεκάθαρες αποπληθωριστικές τάσεις».

6)Από το 2001 κιόλας ο οικονομολόγος Warren Mosler περίμενε την εμφάνιση σφαλμάτων στην ευρωζώνη επειδή η πολιτική της δομή δεν επιτρέπει στα επιμέρους κράτη-μέλη να διαχειριστούν μια οικονομική κρίση λόγω της νομισματικής ένωσης.

«Μόνο η αναπόφευκτη, προς το παρόν απαγορευμένη, ευθεία παρέμβαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την ανάσταση και από τις στάχτες αυτού του φλεγόμενου άστρου που έπεσε θα μπορούσε να αναδυθεί ένα κυρίαρχο αθάνατο νόμισμα», ανέφερε.

7) Σε ένα άρθρο της το 2002 η Αμερικανίδα οικονομολόγος,Stephanie Bell Kelton, έγραψε:

«Χώρες που επιχειρούν να αποφύγουν τις αρχές των αξιόπιστων οικονομικών μπορεί να ανακαλύψουν ότι δεν μπορούν να έχουν μεγάλα ελλείμματα, καθώς οι δανειστές αρνούνται να δώσουν επαρκή πίστωση με τις επιθυμητούς όρους. Μέχρι να γίνει κάτι που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αποτρέψουν αυτούς τους οικονομικούς περιορισμούς (πχ. μια πολιτική ένωση και η εγκαθίδρυση ενός ομοσπονδιακού προϋπολογισμού [της ΕΕ] ή εγκαθίδρυση ενός νέου θεσμού που θα δανείζει και θα έχει σχεδιαστεί για να βοηθά κράτη-μέλη να ακολουθούν ένα ευρύ σύνολο πολιτικών στόχων) οι προοπτικές σταθεροποίησης στην ευρωζώνη εμφανίζονται δυσοίωνες».

8)Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Τράπεζας του Καναδά το 2000, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος,Milton Friedman, έγραψε για ευρώ:

«Νομίζω ότι το ευρώ βρίσκεται τώρα στο μήνα του μέλιτος. Ελπίζω να πετύχει, αλλά έχω πολύ χαμηλές προσδοκίες. Νομίζω ότι οι διαφορές ανάμεσα στις διάφορες χώρες θα συσσωρευθούν και ότι τα ασύγχρονα σοκ θα το επηρεάσουν».

9)Τον Δεκέμβριο του 2008 ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας σε μια ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Οι δανειστές γνωρίζουν ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. [Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πιστεύουν ότι] η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αίτηση στο ΔΝΤ για δανεισμό έτσι ώστε η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας να γίνει ευθύνη του Ταμείου και όχι της Κομισιόν»

Σχετικά άρθρα