Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρυθμίσεις στα capital controls για τις επιχειρήσεις ζητάει ο Μίχαλος

Ρυθμίσεις στα capital controls για τις επιχειρήσεις ζητάει ο Μίχαλος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κωνσταντίνος Μίχαλος, Τράπεζες,

Την άμεση ρύθμιση σημαντικών διαδικαστικών ζητημάτων που αφορούν τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τις τράπεζες, ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, μετά την επιβολή των capital controls, σχεδόν στο σύνολό τους οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ ζητεί να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε αυτές να έχουν δικαίωμα πληρωμών προμηθευτών εξωτερικού μέχρι του ποσού συναλλάγματος, το οποίο εισήχθη μετά την επιβολή των capital controls.

Ο κ. Μίχαλος επισημαίνει ακόμη ότι οι τράπεζες δεν εκτελούν πιστώσεις οι οποίες έχουν ανοιχτεί σε Έλληνες πελάτες από ξένους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να μη διεκπεραιώνονται οι παραγγελίες του εισαγωγικού και του εξαγωγικού εμπορίου. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην εισαγωγή πρώτων υλών για την ελληνική βιομηχανία και ήδη εμφανίζονται φαινόμενα εξάντλησης των πρώτων υλών, γεγονός που δυσχεραίνει ανυπέρβλητα τη λειτουργία των παραγωγικών επιχειρήσεων, οδηγώντας τες στη διακοπή λειτουργίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, την απώλεια εσόδων και, βεβαίως, τον κίνδυνο ελλείψεων προϊόντων στην αγορά.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος τονίζει στην επιστολή του στον κ. Τσακαλώτο, ότι είναι ακατανόητο οι τράπεζες να μη δέχονται την καταβολή από τις επιχειρήσεις δόσεων δανείων τους και γενικότερα την πληρωμή υποχρεώσεών τους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ ζητεί από τον κ. Τσακαλώτο να αντιμετωπίσει με ενδιαφέρον και κατανόηση τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους.

Σχετικά άρθρα