Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλήθειες και ψέμματα για το “κούρεμα” καταθέσεων

Αλήθειες και ψέμματα για το “κούρεμα” καταθέσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κούρεμα Καταθέσεων, Λούκα Κατσέλη, Υπουργείο Οικονομικών,

Στο μείζον ζήτημα που προέκυψε τα τελευταία 24ωρα σχετικά με ένα πιθανό “κούρεμα” καταθέσεων των Ελλήνων, ιδίως μετά το δημοσίευμα των FT που τάραξε τα νερά κάνοντας λόγο για “ψαλίδι” ακόμα και σε καταθέσεις ύψους 8.000 ευρώ, παρενέβη τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και η επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπάρχει, από ελληνικής πλευράς, τέτοιο σχέδιο.

Οι αναλυτές όμως φαίνεται πως διαφωνούν, εκτιμώντας πως τα σενάρια “κουρέματος” των καταθέσεων των Ελλήνων, ακόμα και των θεωρητικά εγγυημένων έως του ποσού των 100.000 ευρώ, κάθε άλλο παρά ανυπόστατα – όπως τα χαρακτηρίζουν από την κυβέρνηση – είναι, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Η αλήθεια είναι πως ναι μεν οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις τραπεζικές οδηγίες της ΕΕ, αλλά η Ελλάδα ΔΕΝ έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της τις συγκεκριμένες οδηγίες κάτι που θα γίνει μέσα στο 2016.

Επιπρόσθετα, στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) της Ελλάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή μετά βίας 2 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ, κεφάλαια που είναι πρόδηλο πως κάθε άλλο παρά αρκετά είναι για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση μίας τραπεζικής κατάρρευσης.

Με δεδομένο μάλιστα πως το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ως φορέας που πέραν των άλλων σκοπών του πρωταρχικό στόχο έχει τη χρηματοδότηση των μέτρων εξυγίανσης που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις ανάγκης στις τράπεζες, ουσιαστικά αντλεί τα κεφάλαιά του από τις εγγυημένες καταθέσεις.

Πλην όμως μετά από έξι μήνες εκροής, έχουν απομείνει λίγες εγγυημένες καταθέσεις που να ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

Επομένως είναι προφανές το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε εκτός όλων των άλλων αναλυτών και ο αρθρογράφος των Financial Times, πως δηλαδή με αυτά τα δεδομένα «είναι λογικό οι τράπεζες να εξετάζουν επιβολή κουρέματος στους μικρούς καταθέτες ως μέρος μίας ανακεφαλαιοποίησής τους, έστω αν ονομάσουν το κούρεμα ως εφάπαξ φόρο».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Σχετικά άρθρα