Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Fitch: Απίθανη η ομαλή άρση των capital controls

Fitch: Απίθανη η ομαλή άρση των capital controls
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Οίκος Fitch, Τράπεζες,

Ιδιαίτερα περίπλοκη η διάσωση των ελληνικών τραπεζών χωρίς να γίνει κούρεμα σε στοιχεία ενεργητικού και καταθέσεις, εκτιμά ο οίκος Fitch, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ότι δεν αναμένει να αρθούν οι περιορισμοί ακόμη και σε περίπτωση επανέναρξης διαπραγματεύσεων.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας θα είχαν χρεοκοπήσει εάν δεν είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί περιορισμοί, λόγω των εκροών καταθέσεων και της απόφασης της ΕΚΤ να μην αυξήσει τα όρια του ELA, τονίζει ο Fitch.

Ο οίκος εκτιμά ότι μια ομαλή άρση των capital controls είναι ιδιαίτερα απίθανη, ακόμη και εάν υπάρξει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου, διήρκεσαν δυο χρόνια και άρθηκαν πλήρως μόλις το Μάιο.

Ο Fitch προχώρησε σήμερα σε υποβάθμιση του εγγυημένου από το ελληνικό δημόσιο χρέους των Εθνική και Eurobank, σε CC από CCC, σε έκθεσή του που ακολουθεί την υποβάθμιση της Ελλάδας σε CC.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η ρευστότητα και η φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πολύ αδύναμες και σημειώνει ότι κάποιες τράπεζες ενδεχομένως φθάνουν σε σημείο που το κλείσιμό τους αποτελεί πραγματική πιθανότητα.

Ένα κλείσιμο ελληνικών τραπεζών, εάν χρειαστεί, δεν θα είναι άμεση διαδικασία. Ο Fitchεκτιμά ότι δεν θα είναι πολιτικά εφικτό να επιβληθούν ζημιές στους πιστωτές της χώρας και ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να βρεθεί λύση που θα αποτρέπει κάτι τέτοιο, ενώ ταυτόχρονα θα ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο είναι σχετικά «ώριμο» και έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ανάλογη ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά δεν περιλαμβάνει ξεκάθαρο bail-in των senior πιστωτών χωρίς εξασφάλιση.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με εγχώριους πόρους είναι αδύνατη λόγω της πολύ αδύναμης θέσης της χώρας ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος χάθηκαν και τα 10,9 δισ. που υπήρχαν για αυτό το σκοπό.

Το ελληνικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων – Επενδύσεων διαθέτει μόλις 3 δισ. ευρώ (στα τέλη του 2013) ενώ δεν υπάρχει ακόμη πανευρωπαϊκό αντίστοιχο fund. Με βάση την τελευταία οδηγία της Ε.Ε. οι ευρωτράπεζες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εγγυοδοτικά ταμεία άλλων χωρών – μελών αλλά οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ δεν αναμένεται να συμφωνήσουν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Ο ESM θα μπορούσε να βάλει φρέσκο χρήμα στις τράπεζες, αλλά προαπαιτούμενο είναι το bail in του 8% των υποχρεώσεων. Ως εκ τούτου, με βάση τους κανόνες του ESM οι μη-διασφαλισμένοι καταθέτες είναι ευάλωτοι σε bail in. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολιτικά μη αποδεκτή από μια ελληνική κυβέρνηση.

Συμπερασματικά, για τη διάσωση των τραπεζών θα απαιτηθεί μια εναλλακτική, πιο δημιουργική λύση που θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές, που είναι ακόμη αβέβαιο.

Σχετικά άρθρα