Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατέρρευσε η πραγματική οικονομία από τα capital controls

Κατέρρευσε η πραγματική οικονομία από τα capital controls
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Στουρνάρας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Τουρισμός, Τράπεζες,

Με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls η πραγματική οικονομία κατέρρευσε. Για την ακρίβεια ισοπεδώθηκε.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων -εκτός των σούπερ μάρκετ και των βενζινάδικων- έχει μειωθεί σε επίπεδα μηδενικά σε πολλές περιπτώσεις, ενώ μικρομεσαίες, αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα.

Το λουκέτο στις τράπεζες και τα capital controls έφεραν μια χιονοστιβάδα προβλημάτων. Πιο αναλυτικά:

-Υπάρχει κίνδυνος για ελλείψεις σε τρόφιμα και σε φάρμακα από την επόμενη εβδομάδα. Με τις τράπεζες να βρίσκονται κυριολεκτικά σε οριακό σημείο οι συναλλαγές έχουν παγώσει.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, ήδη έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητά να υπάρξει ειδική μέριμνα από τον ELA για τις εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων καθώς το θέμα σχετίζεται και με τις αυξημένες ανάγκες της χώρας λόγω τουριστικής περιόδου.

Όπως εξήγησε, έχει τεθεί σε εφαρμογή το TARGET2-GR (Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο), κατά συνέπεια αν και για την ώρα υπάρχουν χρήματα στους λογαριασμούς των επιχειρηματιών δεν μπορεί να τα πάρει ο προμηθευτής.

Αν και υπάρχουν αποθέματα, ωστόσο οι ποσότητες είναι περιορισμένες λόγω και της προηγουμένης περιόδου με προβλήματα στη ρευστότητα και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν ελλείψεις.

Στο μεταξύ επάρκεια κρεάτων, ψαριών και οπωροκηπευτικών υπάρχει στην αγορά αλλά επικρατεί αγωνία στους εισαγωγείς για να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν ο αναγκαίος τραπεζικός μηχανισμός που έχει εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε να μην υπάρξουν αρρυθμίες στην ομαλή τροφοδοσία από την επόμενη εβδομάδα.

-Ο ΣΕΒ επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι η απαίτηση 100% προπληρωμής των εισαγωγών έχει επεκταθεί και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ κάνει λόγο για κίνδυνο καταστροφής πρώτων υλών και προϊόντων που δεν μπορούν να παραληφθούν, εφόσον καθυστερεί η εξόφληση των εισαγωγών, καθώς και για καθυστερήσεις στη μεταφορά των προϊόντων, προβλήματα στη μισθοδοσία, στα συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ), κ.α.

-Παρατηρούνται καθυστερήσεις στις διαδικασίες εισαγωγών Α’ και Β’ υλών από το εξωτερικό (εντός και εκτός Ε.Ε.) και σε πολλές περιπτώσεις, ακυρώσεις από την πλευρά των προμηθευτών.

– Οι εξαιρέσεις που προτείνονται στην ΠΝΠ σχετικά με τις εισαγωγές πρώτων υλών, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στην πράξη, γιατί η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δεν θα προλαβαίνει να ανταποκριθεί εντός των ορίων που επιβάλλουν οι εμπορικές συμφωνίες.

– Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή και παραλαβή παραγγελιών συνεπάγεται κίνδυνο καταστροφής ευπαθών πρώτων υλών και προϊόντων (πχ τρόφιμα).

– Οι εξαγωγές, καθώς και οι παραγγελίες με ενέγγυες πιστώσεις (LC), δεν μπορούν να εκτελεστούν, λόγω της «αργίας» των τραπεζών. Το ίδιο ισχύει για όλους τους όρους πληρωμής που περιλαμβάνουν εμπλοκή της τράπεζας (π.χ. CAD).

– Προβλήματα προκύπτουν στην τροφοδοσία καυσίμων των φορτηγών μεταφοράς, λόγω απαίτησης πληρωμής σε μετρητά.

– Μεγάλη πιθανότητα αδυναμίας πληρωμών εισφορών υπέρ δημοσίου (ΙΚΑ, ΦΠΑ, κτλ).

– Ακύρωση παραγγελιών, λόγω μεγάλης δυσλειτουργίας στη διαχείριση των αντικαταβολών.

-Σύγχυση με τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στα πρατήρια καυσίμων.

-Οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία είναι γεγονός

-Τα ΚΤΕΛ Αττικής προχωρούν σε περικοπές δρομολογίων λόγω έλλειψης ρευστότητας για αγορά καυσίμων

-Στις αερομεταφορές η Ryanair δεν δέχεται τις πιστωτικές των Ελλήνων

Σχετικά άρθρα