Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γερμανοί «κρύβουν» τις υψηλές συντάξεις που δίνουν

Οι Γερμανοί  «κρύβουν» τις υψηλές  συντάξεις που δίνουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurostat, Γερμανία, Συντάξεις,

Στοιχεία για τις συντάξεις που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι στα κράτη-μέλη της ΕΕ, δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Eurostat , με τα στοιχεία για την Γερμανία να είναι «θολά».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat , οι συντάξεις στη Γερμανία ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 760,43 ευρώ το 2013. Συμπληρώνονται συχνά από αποταμιεύσεις ή συμπληρωματικές συντάξεις που καταβάλλουν οι εργοδότες. Το 2011, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι άνδρες συνταξιούχοι λάμβαναν κατά μέσον όρο 1.576 ευρώ και οι γυναίκες 1.302 στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας, ενώ στο ανατολικό το ύψος των συντάξεων ανερχόταν αντίστοιχα σε 1.303 και 1.219 ευρώ.

Και ενώ οι Γερμανοί παίρνουν μέση σύνταξη πάνω από 1500 ευρώ, στην Ελλάδα, η οποία αριθμεί 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχος, η σύνταξη κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 713 η κύρια σύνταξη και σε 169 επικουρική, συνολικά 882 ευρώ, δηλαδή περίπου τα μισά από τις παχυλές συντάξεις που απολαμβάνουν οι Γερμανοί.

Το ύψος των συντάξεων είναι παραπλήσιο στην Πορτογαλία (2,5 εκατ. συνταξιούχοι) όπου η μέση σύνταξη φθάνει τα 833 ευρώ μικτά τον μήνα.

Στην Ισπανία (5,6 εκατ. συνταξιούχοι) το ποσό της σύνταξης ανέρχεται σε 1.020,80 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης για τον Ιούνιο.

Οι συντάξεις όμως είναι πολύ χαμηλότερες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως είναι η Λιθουανία (242 ευρώ τον μήνα), η Σλοβακία (408 ευρώ) ή η Πολωνία (504 ευρώ).

Στη Γαλλία, η βασική σύνταξη ανερχόταν πέρσι στα 1.032 ευρώ για τους 13,7 εκατομμύρια συνταξιούχους οι οποίοι υπάγονται στο γενικό ασφαλιστικό καθεστώς (των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα), σύμφωνα με το Εθνικό Ταμείο Συντάξεων Γήρατος των Μισθωτών Εργαζομένων. Σε αυτή προστίθεται μια επικουρική σύνταξη (λίγο πάνω από 25% της μέσης σύνταξης, πάνω από το 50% για τα ανώτερα στελέχη).

Σχετικά άρθρα