Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πόσα θα χάσουν οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας (πίνακες)

Πόσα θα χάσουν οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας (πίνακες)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για EFSF, The Guardian, Αθήνα, Γαλλία, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα Barclays,

Πίνακες με τα ποσά που θα χάσει κάθε χώρα ξεχωριστά, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πληρώσει τους πιστωτές της, παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian.

Το άρθρο που έχει τίτλο «Το ελληνικό χρέος: Πόσα μπορεί να χάσουν οι πιστωτές»,υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι θα χρεοκοπήσει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρότι, η εφημερίδα υπογραμμίζει πως μια αθέτηση πληρωμής δεν σημαίνει και αυτόματη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει ένα κολοσσιαίο χρέος που ανέρχεται σε 320 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 175%.

Στα τέλη του 2014, οι τρεις βασικοί πιστωτές της Ελλάδας κατείχαν πάνω από το 75% του συνολικού χρέους.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, οι χώρες αυτές είναι εκτεθειμένες σε διμερή δάνεια με την Ελλάδα, αλλά και στην παροχή βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, EFSF. Η έκθεση αυτή αγγίζει τα 195 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 61,5% του ελληνικού χρέους.

Όμως οι χώρες της ευρωζώνης είναι εκτεθειμένες στη χώρα μας και με έμμεσο τρόπο λόγω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, στο οποίο η Ελλάδα χρωστά 28 δισ. ευρώ.

Το σύνολο της συνολικής έκθεσης, σύμφωνα με την Barclays, ανέρχεται στο 3,3% της ευρωζώνης.

Όπως φαίνεται και από τους πίνακες παρακάτω, Γερμανία και Γαλλία, είναι οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος. Και το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες τους.

pink2

pink1

Σχετικά άρθρα