Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τέσσερα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα, συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις

Τέσσερα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα, συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τρόικα, Υπουργείο Οικονομικών,

Δεκατέσσερις ώρες διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που έλαβαν τέλος στις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας, χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία.

Το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει νέο γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών το μεσημέρι, με τις αποκλίσεις να παραμένουν σε ό,τι αφορά ομαδικές απολύσεις, απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά και διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά επιδιώκει κατάληξη των διαπραγματεύσεων το αργότερο σήμερα το βράδυ.

«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τελειώνουμε, αλλά δεν το αποκλείω», είπε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου ΟΙκονομικών στο ΑΠΕ-ΑΜΠΕκαι εκτίμησε ότι εάν δεν κλείσει σήμερα η διαπραγμάτευση, θα κλείσει τις επόμενες ημέρες.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Εάν δεν υπήρχε βούληση και από τις δύο πλευρές για να γεφυρωθούν οι διαφορές, ούτε θα καθόμασταν έως τώρα, ούτε θα κάναμε νέα συνάντηση σήμερα», επισήμανε και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως την «κρίσιμη» για να υπάρξει συμφωνία.
Τα «αγκάθια»

Τα βασικά ανοικτά ζητήματα αφορούν τέσσερα υπουργεία.

Στο υπουργείο Εργασίας δεν έχει επέλθει συμφωνία όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. «Δεν υπάρχει σύγκλιση. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση και συνεχίζουμε στη δική μας θέση», αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου.

Υπήρξε ωστόσο σύγκλιση στα ζητήματα των ασφαλιστικών εισφορών και των τριετιών. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9%, οι δύο πλευρές είναι πάρα πολύ κοντά (μείωση, άπαξ από το καλοκαίρι, κατά 2,9% των εργοδοτικών εισφορών και κατά 1% των εισφορών των εργαζομένων).

Σε πολύ καλό δρόμο είναι και οι συνομιλίες σχετικά με τις τριετίες, όπως επισήμανε το ίδιο στέλεχος. Η τρόικα απέσυρε την απαίτησή της για κατάργηση των τριετιών από το 2017 και αναζητείται στοχευμένη δράση με κίνητρα για τους μακροχρόνια ανέργους (π.χ. μείωση του κόστους των τριετιών για τη συγκεκριμένη κατηγορία των ανέργων).

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα εμμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, με την κυβέρνηση να μην το δέχεται.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, η τρόικα ζητεί την εφαρμογή κατά 100% των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία στα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία).

Για τα ζητήματα του υπουργείου Οικονομικών ανοικτό παραμένει ακόμη το θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν περίμεναν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ήταν τόσο υψηλό και τώρα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στους προϊσταμένους τους τις λανθασμένες προβλέψεις που είχαν κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο.«Καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση», είχε αναφέρει το ίδιο στέλεχος νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

Σχετικά άρθρα