Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος στο CNN: Κάποιοι θέλουν να δουν την Ελλάδα στα γόνατα

Μίχαλος στο CNN: Κάποιοι θέλουν να δουν την Ελλάδα στα γόνατα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CNN, ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Λάθος ήταν η συνταγή των μνημονίων για την Ελλάδα, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος , σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά μεταρρυθμίσεις προσαρμσοσμένε στην ελληνική πραγματικότητα, ενώ συμπέρανε ότι “αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε βασικά ζητήματα, τότε η άλλη οπτική είναι ότι κάποιοι θέλουν να δουν την Ελλάδα κυριολεκτικά στα γόνατα”.

Παρατίθεται η συνέντευξη:

Ερώτηση: Οι απαιτήσεις των δανειστών είναι πολύ σκληρές για τη χώρα σας;

Απάντηση: Αυτό που υποδείξαμε από το κιόλας πρώτο πακέτο μέτρων λιτότητας το 2010, ήταν το γεγονός ότι παρόλο που δεν χρειαζόμασταν μέτρα λιτότητας αλλά εξωτερική βοήθεια, για το πω πιο γενικά, το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που αποφασίστηκε, πρωταρχικά από το ΔΝΤ, ήταν η λάθος συνταγή σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία. Το υποδείξαμε τότε και δυστυχώς, σήμερα, αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο. Επομένως, αυτό που χρειάζεται να εξετάσουμε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και δανειστές μας είναι το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί στην ελληνική οικονομία, ώστε να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα, προκειμένου πρώτα από όλα οι Έλληνες να μπορέσουν να εξέλθουν από το τούνελ της κρίσης στο οποίο ζουν τα τελευταία πέντε χρόνια και οι πιστωτές να αρχίσουν να λαμβάνουν πίσω τα χρήματα που δάνεισαν στην ελληνική οικονομία.

Ερώτηση: Η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας νωρίτερα σήμερα είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραδειγματίζεται από success stories όπως της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία βρισκόταν σε βαθειά οικονομική κρίση, κατέληξε σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της, προσαρμόστηκε σε αυτή. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το ίδιο πράγμα και δεν μπορεί να έχει καλύτερη συμφωνία από άλλους που βρήκαν με αυτό τον τρόπο την έξοδο από την κρίση. Ποια είναι η αντίδρασή σας σε αυτή τη δήλωση;

Απάντηση: Κανένας δεν αρνείται ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, βαθιές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, πρέπει να τις σχεδιάσουμε και να τις προσαρμόσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ελληνικού λαού. Εκτιμώ τη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ και ήμουν σίγουρος από την αρχή των επαναδιαπραγματεύσεων ότι η πολιτική λύση δεν θα ήταν εύκολη. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται να κατανοήσει ο καθένας, είτε πρόκειται για έναν ευρωπαίο ηγέτη είτε για το ΔΝΤ, είναι ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίζει κάποιος να στραγγίζει τον μέσο Έλληνα πολίτη, πολύ απλά επειδή δεν έχει μείνει τίποτα για να στραγγίξει.

Ερώτηση: Οι πιστωτές δε φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. Φαίνεται ότι επιθυμούν τη μεγάλη μείωση δαπανών και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να αποδεσμεύσουν την τελευταία δόση. Φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη τεράστιο κενό ανάμεσα στις δύο πλευρές και καμία προσέγγιση.

Απάντηση: Αυτό ακριβώς εκπλήσσει και εμένα, επειδή είμαι οικονομολόγος, και αρχίζω να πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχουν κρυφά κίνητρα. Και ο λόγος που το λέω αυτό, είναι ότι για παράδειγμα δεν μπορείς να ζητάς υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα. Ο καθένας καταλαβαίνει, είτε είναι οικονομολόγος είτε όχι, ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, και είναι αυτός που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα που κατέχει το αρνητικό ρεκόρ ανεργίας στην ΕΕ. Μόνο με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επανέλθει η ανάπτυξη. Με αύξηση της άμεσης ή έμμεσης φορολογίας, όπως συζητείται αυτή τη στιγμή, σκοτώνεται η αγορά και η οικονομία. Επομένως δεν είναι δυνατό να περιμένουμε να χτιστεί έτσι η οικονομία.

Ερώτηση: Με την απάντησή σας είναι σαν να λέτε ότι μοιάζει κάποιος στην ΕΕ να έχει μια κρυφή ατζέντα. Αυτό υπονοείτε;

Απάντηση: Σίγουρα δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά. Γιατί αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε βασικά ζητήματα, τότε η άλλη οπτική είναι ότι κάποιοι θέλουν να δουν την Ελλάδα κυριολεκτικά στα γόνατα. Για να δημιουργηθούν έτσι οι κατάλληλες συνθήκες για την εφαρμογή τέτοιων οικονομικών πολιτικών, στις οποίες δεν θα έχουμε τη φωνή να πούμε όχι. Είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό.

Σχετικά άρθρα