Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα σενάρια των διεθνών οίκων για χρεοκοπία, Grexit και ανασχηματισμό

Τα σενάρια των διεθνών οίκων για χρεοκοπία, Grexit και ανασχηματισμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Εφημερίδα Financial Times, Κυβερνητικός Ανασχηματισμός, Χρεοκοπία,

Την άποψη πως το παιχνίδι για την Ελλάδα φθάνει αυτή τη φορά πραγματικά στο τέλος του διατυπώνουν οι Financial Times.

«Συνεχίζεται η ελληνική σαπουνόπερα, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το τέλος του παιχνιδιού πλησιάζει. Στ’ αλήθεια αυτή τη φορά.

Την ίδια στιγμή Ελλάδα και Θεσμοί δεν φαίνεται να είναι κοντά στη συμφωνία, όπως καταγράφεται στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde» σημειώνει η ιστοσελίδα. Την ίδια ώρα οι Financial Times παραθέτουν τις απόψεις αναλυτών μεγάλων οίκων, οι οποίοι θεωρούν ότι η κατάσταση είναι ζοφερή.

Goldman Sachs, Χιου Πιλ:

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές δυσκολίες για την ελληνική κυβέρνηση ή τους πιστωτές, οι θέσεις τους είναι δύσκολο να συμβιβαστούν, συνεπώς οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα αδιέξοδο.

Η ρευστότητα σιγά σιγά εξαφανίζεται από την Ελλάδα και είναι δυνατό να χαθούν πληρωμές σε εξωτερικές υποχρεώσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση το ελληνικό κράτος αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας. Οι Ελληνες δεν μπορούν να θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, μένοντας στο ευρώ, αλλά χωρίς μεταρρυθμίσεις. Η δύσκολη επιλογή είναι πλέον να διαλέξουν ανάμεσα στην έξοδο από το ευρώ και τις μεταρρυθμίσεις.

Morgan Stanley, Αντονι Ο Μπράιαν

Από τη στιγμή που το δίχτυ προστασίας είναι πιο ισχυρό απότι ήταν το 2001-2012 εκτιμώ ότι οι επενδυτές είναι πιο ήρεμη αναφορικά με τον κίνδυνο από την Ελλάδα. Η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη παραμένει στο 40%, 25% είναι η πιθανότητα να αποχωρήσει από το ευρώ και 35% να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Barclays, Μάικλ Γκάπεν

Οι συζητήσεις για την συμφωνία στην Ελλάδα συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει σημάδι πως θα προκύψει μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Θεωρούμε ότι είναι δύσκολο η Ελλάδα να πληρώσει το 1,6 δισ. στο ΔΝΤ μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Οι πληρωμές ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τα ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου φαντάζουν ακόμη πιο απίθανες. Επιπλέον, ο συνεχώς αυξανόμενος ELA υποδεικνύει ότι υπάρχουν επιταχυνόμενες αναλήψεις καταθέσεων.

Παρά το γεγονός ότι πιστεύουμε πως μια συμφωνία θα βρεθεί στο τέλος, η αβεβαιότητα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι μια πολιτική αλλαγή που θα οδηγήσει σε ανασχηματισμό και έξοδο των πιο ριζοσπαστικών στοιχείων του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Χωρίς συμφωνία η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλήξει σε μια έξοδο από το ευρώ, όπου η χρεοκοπία και ο έλεγχος κεφαλαίων αποτελούν μόνιμα στοιχεία.

Σχετικά άρθρα