Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρούγκμαν για Ελλάδα: Τελευταία στροφή πριν το χάος

Κρούγκμαν για Ελλάδα: Τελευταία στροφή πριν το χάος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφημερίδα New York Times, Πολ Κρούγκμαν,

Τις πολιτικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και δανειστών σχολιάζει ο γνωστός αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times με τίτλο «Τελευταία στροφή πριν το χάος».

Υπάρχει ένα νέο πρόβλημα που προκλήθηκε από την παρούσα αντιπαράθεση, σημειώνει ο γνωστός οικονομολόγος. Η αβεβαιότητα έχει ωθήσει την Ελλάδα πίσω στην ύφεση και το πρωτογενές πλεόνασμα της περασμένης χρονιάς έχει εξαφανιστεί, σημειώνει ο αμερικανός οικονομολόγος.

Εάν υπάρξει συμφωνία θα μπορούσε να γίνει ένα προσωρινός διακανονισμός για χρηματοδότηση τη στιγμή που μια μετριοπαθής ανάκαμψη θα επαναφέρει την πρωτογενή ισορροπία σε θετική κατεύθυνση.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι είναι το πως θα επιτευχθεί μια συμφωνία δεδομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης σε όλες τις πλευρές. Οι Έλληνες αισθάνονται ως κατακτημένη περιφέρεια και αρνούνται να επιστρέψουν στο καθεστώς των προηγούμενων πέντε ετών.

Οι θεσμοί δεν εμπιστεύονται ότι η ακόμη άπειρη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι κάνει, έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί ή είναι ρεαλιστική ως προς το τι πρέπει να γίνει, αναφέρει ο Κρούγκμαν.

«Από αυτά που ακούω υπάρχει ακόμη περιθώριο τουλάχιστον για μια προσωρινή συμφωνία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κρούγκαν.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένη δράση -στο ΦΠΑ, κάποια προσαρμογή στις συντάξεις(όχι όμως πλήρη μεταρρύθμιση στην παρούσα φάση), και ίσως κάτι στις αγορές προϊόντων- τέτοια που να επιτρέπει στη Μέρκελ και άλλους να υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα προχωρά σε δράσεις, αλλά σε ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στον Α. Τσίπρα να πει σε όσους τον υποστηρίζουν ότι δεν παραδόθηκε όπως οι προκάτοχοί του, σημειώνει ο Κρούγκμαν.

Εάν υπάρξει κάτι σε αυτές τις γραμμές, εκείνοι που υψώνουν τις απαιτήσεις θα αναγκάζονταν πιθανότατα να τις κατεβάσουν σε κάτι που θα είναι βιώσιμο. Δηλαδή, θα ήταν δυνατόν όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Απομένουν μόνο μερικές ημέρες ακόμη. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσουν τα νηφάλιες προσεγγίσεις, καταλήγει ο Κρούγκμαν.

Σχετικά άρθρα