Οι παρανοϊκές απαιτήσεις των δανειστών για τσεκούρι στις κύριες συντάξεις με πρόσχημα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού καλά κρατούν… Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, εκπρόσωποι των Θεσμών έριξαν επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων σε ποσοστό 53,02%.
«Καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 53% του μισθού, γιατί το ασφαλιστικό σας σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μεγαλύτερα ποσά» φέρονται πως ζήτησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών, κατά τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό και τις αλλαγές στα όρια ηλικίας και τον υπολογισμό των συντάξεων.
Την πρόταση των δανειστών αποκάλυψε, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων γενικά.
Η απαίτηση των θεσμών σημαίνει ότι η ανώτατη κύρια σύνταξη στο Δημόσιο για υπάλληλο με 37 έτη υπηρεσίας και βαθμό γενικού διευθυντή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ από 1.386 ευρώ που είναι σήμερα μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Για μισθωτό με ασφάλιση στο ΙΚΑ, η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 53% σημαίνει ότι καμία σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 1.250 ευρώ, ενώ σήμερα ένας εργαζόμενος με 37 έτη ασφάλισης (11.100 ένσημα) και με μισθό 2.300 ευρώ παίρνει 1.425 ευρώ μετά τις περικοπές του Μνημονίου.
Μάλιστα,η πρόβλεψη για ποσοστό αναπλήρωσης 53% δεν είναι τυχαία, καθώς περιλαμβάνεται στην τελευταία αναλογιστική μελέτη που έστειλε το υπουργείο (τέλη του 2014) στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της δημοσιοποίησε πρόσφατα σε δική της έκθεση τις προβλέψεις για την εξέλιξη των συνταξιοδοτικών δαπανών τα επόμενα χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πορεία εκτροχιασμού.
Στη μελέτη αυτή γινόταν η πρόβλεψη ότι έως το 2020 το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις από το 64,4%, που είναι σήμερα, θα υποχωρούσε στο 53,02%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοζόταν το νέο σύστημα υπολογισμού από το 2015 και μετά.