Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε μια δεκαετία θα ζούμε χωρίς χαρτονομίσματα – Τι δείχνει έρευνα

Σε μια δεκαετία θα ζούμε χωρίς χαρτονομίσματα – Τι δείχνει έρευνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Smartphones, Tablet, Έρευνα, Ευρώ, Πιστωτικές Κάρτες,

Εντελώς παρωχημένα θα είναι τα χαρτονομίσματα στα επόμενα 10 χρόνια, καθώς οι συναλλαγές μέσω smart phones, tablets και πιστωτικές κάρτες θα γίνουν ο κανόνας. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει νέα σχετική μελέτη.

Σύμφωνα με το International Journal of Electronic Business, οι Αυστραλοί βγάζουν κάθε μήνα από τα ΑΤΜ 11 δισ. δολάρια. Ωστόσο, το 82% των συναλλαγών τους γίνονται χωρίς μετρητά.

Ο Μπγιορν Μπεχρέντ της Mint Payments μιας παρόχου επεξεργασίας πληρωμών, πιστεύει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το θάνατο του πραγματικού χρήματος και ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα ζούμε χωρίς μετρητά λόγω της προηγμένης τεχνολογίας.

Μιλώντας στην αυστραλιανή Daily Mail ο Μπεχρέντ τόνισε ότι παρότι οι περισσότεροι ενήλικοι τώρα, μεγάλωσαν μαθαίνοντας για την αξία των μετρητών (μέσω του χαρτζιλικιού που αποτελούνταν από χαρτονομίσματα και κέρματα) η επόμενη γενιά μάλλον θα ζήσει πολύ διαφορετικά.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι Αυστραλιανοί αγκαλιάζουν τις χρεωστικές και τις πιστωτικές κάρτες», σημειώνει ο Μπεχρέντ και υπενθυμίζει αυτό που ανακοίνωσε η Δανία την περασμένη εβδομάδα ότι δηλαδή θα σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα και ότι θα μετατρέψει τη χώρα σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η διάδοση των νέων τεχνολογιών στην Αυστραλία, όπως το Mint mPOS και το Apple Pay, σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου τα χαρτονομίσματα να γίνουν παρελθόν.

«Πιθανότατα δεν θα χρειάζεται να κουβαλάς μαζί σου το πορτοφόλι σου. Μόνο το ID σου θα χρειάζεσαι μέσω του κινητού σου, του ρολογιού σου ή των γυαλιών σου», προσέθεσε.

Στην Αυστραλία, όπου ζουν περίπου 23 εκατ. άτομα υπάρχουν 50 εκατ. πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε Αυστραλός έχει δυο κάρτες.

Κατά τον Μπεχρέντ οι ανέπαφες πληρωμές έχουν χτυπήσει ταβάνι στην Αυστραλία, καθώς οι περισσότεροι πληρώνουν τα πάντα με την κάρτα τους, από τον καφέ τους μέχρι το δείπνο τους.

Την ίδια ώρα η «Reserve Bank» της Αυστραλίας αποφάσισε να βάλει πλαφόν τα 100 δολάρια για τις συναλλαγές με μετρητά, έτσι ώστε οποιαδήποτε άλλη από 100,01 δολάρια και πάνω να απαιτεί κάρτα για να γίνει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι πιο επικίνδυνο να μεταφέρει κανείς μετρητά στην τσέπη του από ότι να κουβαλά την πιστωτική του κάρτα. Και όπως λέει σε περίπτωση κλοπής, αυτός που είχε μετρητά δεν θα τα δει ποτέ ξανά, ενώ αυτός που είχε κάρτα απλά θα την… ακυρώσει.

Σχετικά άρθρα