Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Βουλιάζει” και πάλι η οικονομία της Αργεντινής

“Βουλιάζει” και πάλι η οικονομία της Αργεντινής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ,

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε την Πέμπτη το πέσο της Αργεντινής καταγράφοντας τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από την καταστροφική χρηματοοικονομική κρίση του 2002, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μην στηρίξει το νόμισμα στις αγορές.

Έχοντας χάσει περισσότερο από το 30% των συναλλαγματικών της αποθεματικών το περασμένο έτος, η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε αυτή την εβδομάδα την πολιτική της για στήριξη του νομίσματος μέσω παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος, μεταδίδει το Reuters.

Το πέσο υποχώρησε 12% χθες στα 7,8825 ανά δολ. ΗΠΑ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την υποτίμηση του 2002, αναφέρει το Bloomberg.

“Χθες η κεντρική τράπεζα ούτε αγόρασε ούτε πούλησε δολάριο, κάτι που σας λέει ποια είναι η θέση της όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία”, δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Jorge Capitanich.

Η πρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner, η οποία είχε δηλώσεις στις 6 Μαΐου ότι η κυβέρνηση δεν θα υποτιμήσει το πέσο, παλεύει να κρατήσει τα αποθεματικά της χώρας σε δολάρια ΗΠΑ τα οποία έχουν υποχωρήσει 31% στα 29,4 δισ. δολ. εν μέσω ετήσιου πληθωρισμού που ξεπερνά το 28%, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα αποθεματικά είναι η μόνη πηγή που διαθέτει η χώρα για να πληρώσει τους ξένους πιστωτές. Από τις 18 Νοεμβρίου όταν ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας στις 18 Νοεμβρίου, το πέσο έχει υποχωρήσει 25%, περισσότερο από κάθε άλλο νόμισμα στον πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Σχετικά άρθρα