Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιστροφή στο παλαιό καθεστώς ΦΠΑ με μικροαλλαγές – Παραμένει στο 23%

Επιστροφή στο παλαιό καθεστώς ΦΠΑ  με μικροαλλαγές – Παραμένει στο 23%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάνης Βαρουφάκης, ΕΒΕΑ, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Στη δομή του υπάρχοντος συστήματος στηρίζονται οι νέες προτάσεις για την αναθεώρηση του ΦΠΑ που συζητούν η κυβέρνηση και οι Θεσμοί μετά τις ενστάσεις των τελευταίων στην πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή με έκπτωση στις συναλλαγές με κάρτες.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες οι «θεσμοί» έχουν θέσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων , επί της ουσίας την αρχική τους πρόταση και αυτή που πάντα ήθελαν να επιβάλλουν και η οποία προβλέπει την διατήρηση απλώς την διατήρηση του υψηλού ΦΠΑ στο 23% με ταυτόχρονη μικρή αύξηση των άλλων δύο συντελεστών και μια σειρά μετατάξεων προϊόντων στους υψηλότερους συντελεστές προκειμένου υπάρξει σημαντική αύξηση φορολογικών εσόδων σε μόνιμη βάση.

Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον σήμερα καθεστώς προβλέπει συντελεστές 13% και 23% και έναν υπερμειωμένο 6,5%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ο υπερμειωμένος συντελεστής και να μεταταγούν σ αυτόν βασικά είδη πρώτης ανάγκης μαζί με τα φάρμακα, βιβλία και ενδεχομένως κάποιες άλλες κατηγορίες.

Αντίθετα οι «θεσμοί» θέλουν :

-την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο 7%,

-την αύξηση του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 14%,

-μετατάξεις τουλάχιστον των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 14% (το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε μετάταξη από το 6,5% στο 13%)

-διατήρηση του κανονικού συντελεστή στο 23%

-κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι ή ένταξη στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από ενδεχόμενη μετάταξή τους στον υψηλό συντελεστή 23% ο οποίος αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος.

Εάν τελικά υπερισχύσουν οι “θεσμοί” θα προκληθούν σημαντικές αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες στην χώρα μας , σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα, εφημερίδες, τρόφιμα και τουρισμό.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παραβρεθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ και αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα.

Σχετικά άρθρα