Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μετά το Grexit

Bloomberg: Πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μετά το Grexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Grexit, Αλέξης Τσίπρας, Ευρωζώνη,

Στο ενδεχόμενο ενός πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός Grexit αναφέρεται σε νέο κείμενό του το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εξετάζουν την πιθανότητα ενός πακέτου βοήθειας σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, ενώ, τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει κάτι τέτοιο, καθώς δεν σκέφτεται να φύγει από το κοινό νόμισμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εστιάζει στο να εξασφαλίσει τη βοήθεια που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, αλλά, ακόμη κι έτσι, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν μηχανισμούς για να απομονώσουν την Ελλάδα πολιτικά και οικονομικά στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ για να προστατεύσουν την Ευρωζώνη.

«Υπάρχει πάντα ένα σχέδιο Β», σημειώνει ο Filippo Taddei, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Ρώμη, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε ένα πακέτο βοήθειας.

«Αλλά θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί ποιος έχει την ικανότητα να παρέμβει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και νομίζω ότι εάν ξεκινήσει κανείς να κάνει μια λίστα, θα αντιληφθεί πολύ γρήγορα ότι η λίστα είναι πολύ μικρή».

Μπορεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καλωσόρισαν την πρόοδο της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο, επισημαίνεται ότι συνεχίζουν να ανησυχούν για τον Αλέξη Τσίπρα. «Μπορεί να μην είναι έτοιμος να “καταπιεί” τις παραχωρήσεις που είναι αναγκαίες για την εκταμίευση των χρημάτων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πριν γίνουν πληρωμές, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους θεσμούς, θα εγκριθεί από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και θα περάσει στη συνέχεια από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, έχει περάσει ήδη την προθεσμία στα τέλη του Απριλίου για την υποβολή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, βουλευτές από το κόμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, έχουν αρχίσει να ισχυρίζονται δημοσίως ότι μία ελληνική έξοδος από το ευρώ μπορεί να είναι η καλύτερη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πιστωτές της.

«Η προσπάθεια να προσποιηθούμε ότι οικονομίες τόσο διαφορετικές όσο η Γερμανία και η Ελλάδα μπορούν να επιβιώσουν κάτω από την ίδια νομισματική ομπρέλα έχει ήδη αποδειχθεί λάθος και αυτό πρόκειται να είναι ένας πολύ μακρύς και επώδυνος θάνατος για την ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Richard Jeffrey, επικεφαλής επενδύσεων στην Capital Management στο Λονδίνο.

Με την Ουκρανία στα βόρεια της Ελλάδας να μαστίζεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές και τη Λιβύη στο νότο να καταρρέει καθώς οι αντίπαλες ένοπλες δυνάμεις μάχονται για τον έλεγχο, η γερμανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η έξοδος από το ευρώ θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εντός της ΕΕ υπάρχουν πολλά οικονομικά κεφάλαια τα οποία θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Thomas Steffen, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Γερμανίας με την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε καν να συλλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά άρθρα