Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς η Γερμανία “ληστεύει” την Ευρώπη – Το πλεόνασμα της απειλής για το ευρώ

Πώς η Γερμανία “ληστεύει” την Ευρώπη – Το πλεόνασμα της απειλής για το ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Γερμανία, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,

Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την ανομία που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευνοϊκή μεταχείριση που απολαμβάνει η Γερμανία παρ ότι παραβιάζει τις συνθήκες της ΕΕ, σχετικά με το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δημοσιεύει η Daily Telegraph, αποδεικνύοντας ότι αυτό που λέγεται πως “τα ελλείμματα των χωρών του νότου είναι τα πλεονάσματα της Γερμανίας” αληθεύει.

Σύμφωνα λοιπόν, με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πλεόνασμα του γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (σ.σ. η διαφορά των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών μείον τις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών της χώρας) αναμένεται να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ φέτος, ανερχόμενο στο 7,9% του ΑΕΠ, ενώ θα διαμορφωθεί στο 7,7% του ΑΕΠ και το 2016.

Οι αόριστες διαβεβαιώσεις ότι το γερμανικό πλεόνασμα θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκαν για μία ακόμη φορά χωρίς καμία αξία, σημειώνει ο Ambrose Evans – Pritchard, στην Daily Telegraph, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι σήμερα η χώρα που παραβιάζει περισσότερο τους κανόνες σταθερότητας της Ευρωζώνης.

«Αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία της συνθήκης της Ε.Ε., η Γερμανία θα αντιμετώπιζε κυρώσεις. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τη Γερμανία να ‘κάνει τα μαθήματά της’ πριν από ένα χρόνο, αλλά απέφυγαν να λάβουν μέτρα εναντίον της. Θα δούμε, εάν η Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα χειριστεί καλύτερα το θέμα αυτή τη φορά. Εάν όχι, οι κυνικοί μπορεί δικαιολογημένα να συμπεράνουν ότι οι μεγάλες χώρες παίζουν με τους δικούς τους κανόνες στην Ευρώπη και ότι η Γερμανία μπορεί να αγνοεί όλους τους κανόνες. Η μηχανή κυρώσεων της ΟΝΕ είναι ιδιαίτερα πολιτική, σε κάθε περίπτωση», σημειώνεται στο άρθρο.

Φέτος θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που το γερμανικό πλεόνασμα διαμορφώνεται πάνω από το 6% του ΑΕΠ. Η διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας της Ε.Ε. προβλέπει την έναρξη νομικών κυρώσεων, εφόσον το έλλειμμα υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα χρόνια, εκτός εάν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος λόγος να μη γίνει αυτό.

«Υπάρχουν λίγοι ελαφρυντικοί παράγοντες στην περίπτωση αυτή. Το γερμανικό πλεόνασμα δεν προέκυψε από ένα μεμονωμένο σοκ. Το πλεόνασμα παραμένει τεράστιο, ακόμη και αν προσαρμοσθεί για τις χαμηλότερες τιμές εισαγόμενης ενέργειας. Πρόκειται για μία χρόνια διαρθρωτική κατάχρηση, που καθιστά τη Νομισματική Ενωση μη λειτουργική διαχρονικά, και είναι ασφαλώς πιο επικίνδυνη για την ενότητα της Ευρωζώνης από οτιδήποτε γίνεται στην Ελλάδα», σημειώνει ο Pitchard.

«Η Γερμανία πρέπει να τιμωρηθεί», δήλωσε ο Simon Tilford από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας: «Το πλεόνασμά της πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως αντιμετωπίσθηκαν προηγουμένως τα ελλείμματα των χωρών του Νότου, ως μία συγκρίσιμη απειλή για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Αυτό που είναι πολύ ανησυχητικό είναι ότι το πλεόνασμα (της Γερμανίας) θα έπρεπε να μειωνόταν φυσιολογικά με ταχύ ρυθμό σε αυτή τη φάση του οικονομικού κύκλου».

Το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας κινείται στο 4,7%, που είναι το χαμηλότερο μετά την επανένωσή της. Θα έπρεπε, επομένως, να υπάρξει μία μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης. Αυτό δεν συμβαίνει, επειδή εμποδίζεται ο μηχανισμός εξισορρόπησης.

«Αυτό που προκύπτει είναι ότι η ΟΝΕ είναι καταδικασμένη να παραπαίει από κρίση σε κρίση, ακόμη και όταν υπάρχει ανάκαμψη της οικονομίας. Κάθε ανάκαμψη στη Νότια Ευρώπη θα οδηγήσει στην ίδια συσσώρευση εμπορικών ανισορροπιών μέσα στην ΟΝΕ, και επομένως ανάλογες αντισταθμιστικές ροές κεφαλαίων, χρηματοδότηση του χρέους από τους πωλητές και φούσκες περιουσιακών στοιχείων, που οδήγησαν αρχικά στην κρίση της ΟΝΕ», τονίζει ο αρθρογράφος.

Σχετικά άρθρα