Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Welt: H Ελλάδα έχει λεφτά μέχρι τέλος Ιουνίου

Welt: H Ελλάδα έχει λεφτά μέχρι τέλος Ιουνίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Die Welt, Eurogroup, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

Η Αθήνα κατέβαλε σήμερα εγκαίρως χρήματα στους δανειστές και πολλοί στο Βερολίνο πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Όπως γράφει σε σημερινό της άρθρο η ιστοσελίδα της γερμανικής Die Welt με βάση πληροφορίες κύκλων μέσα από τη διαπραγμάτευση, η Ελλάδα μπορεί να κρατηθεί στην επιφάνεια μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν κανείς υπολογίσει πόσες φορές έχει ειπωθεί ότι τα χρήματα τελειώνουν κι ότι η Ελλάδα θα αθετήσει κάποια πληρωμή, θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει χρεωκοπήσει εδώ και καιρό. Όμως η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις προθεσμίες μέχρι στιγμής, όπως άλλωστε και σήμερα που η Ελλάδα κατέβαλε 200 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ για τόκους.

Στις 12 του Μαΐου πρέπει να πληρωθούν 750 εκατ., και, όπως αναφέρουν πηγές των διαπραγματευτών, η χώρα έχει περιθώριο να καταβάλει και αυτό το ποσό. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές λένε ότι με τη νέα κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν μέχρι τώρα, δεν έχει κανείς ακριβή εικόνα των ελληνικών οικονομικών στοιχείων. Κι αυτό γιατί, είτε η ίδια η Αθήνα δεν έχει ακριβή εικόνα για τα νούμερα είτε δεν τα δίνει σε κανέναν άλλο.

Παρ’ όλα αυτά, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει της χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το τέλος Ιουνίου. Κι αυτό εξηγεί πιθανόν για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση είναι τόσο σκληρή στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της μέχρι και αυτή τη στιγμή. Η πρώην «Τρόικα» είχε μέχρι στιγμής βάλει στον πάγο την τελευταία δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης, καθώς η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις της εκταμίευσης.

H Aθήνα πάντως υποστηρίζει ότι για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ευθύνονται οι δανειστές καθώς μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ υπάρχουν «σοβαρές διαφορές και αντιφάσεις». Έτσι, κορυφαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, δεν περιμένουν σημαντική πρόοδο στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Σχετικά άρθρα